'De Dirigent' van Maria Peters bij Filmhuis Lisse

Lisse n Bij het Filmhuis Lisse draait dinsdag 26 februari de Nederlandse speelfilm 'De Dirigent' van regisseur Maria Peters.

Het is een biopic over de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Haar bewogen leven staat in het teken van het veroveren van een plaats in de door mannen gedomineerde dirigentenwereld, en die te behouden. Maria Peters begon 13 jaar geleden aan de film. Ze kon destijds niet vermoeden hoe actueel het onderwerp in 2018 was, het jaar waarin de film uitkwam.

Vertoningsadres is Floralis, Floralisplein 69. Aanvang film 20 uur, kassa open om 19.30 uur. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden betalen 6 euro op vertoon van hun pas. Let op: betaling alleen contant; het reserveren van stoelen of kaartjes is niet mogelijk.


Buurtgenote voorkomt brand

Lisse n Dankzij het kordate optreden van een buurtbewoonster is een brand in een woning aan de Julianastraat voorkomen.

Dat meldt het Leidsch Dagblad. De vrouw hoorde het brandalarm en is de betreffende woning, die vol rook stond, binnengegaan. De rook was afkomstig van een pan soep op het fornuis. De vrouw heeft de pan van het vuur gehaald en heeft daarbij rook ingeademd. Daarvoor is ze later in het ziekenhuis behandeld. De bewoonster van het huis raakte niet gewond. Nadat de brandweer het huis goed had geventileerd, kon zij haar woning weer in.


Op safari door Zuid-Afrika met Jan Blokland

Hillegom n In de Kulturele Raad aan de Prinses Irenelaan geeft Jan Blokland donderdag 21 februari een lezing over Drakensbergen en Lesotho in Zuid-Afrika.

Dit gebied is bekend om zijn mooie, ruige natuur en rijke flora en fauna.

In januari 2010 heeft Blokland, met een klein gezelschap, een natuur- en cultuurreis gemaakt door het hooggebergte van Zuid-Afrika in Lesotho en de omgeving van de Natalse Drakensbergen. De reis werd begeleid door de bekende Zuid-Afrikaanse biologe Elsa Pooley.

Het gebied is zeer rijk aan planten en dieren, zeldzame aard orchideeën en veel zomerbloeiende bolgewassen.

De digitale presentatiefilm waarmee een indruk wordt gegeven van de reis wordt gevolgd door een diashow met prachtige (deels macro) foto's van de rijke flora. De presentatie wordt afgesloten met een korte film over de dieren die Blokland tijdens de reis heeft ontmoet.

De lezing begint om 20.00 uur. Entree voor leden is gratis, niet-leden betalen 2,50 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.