Wim Wassenberg is mantelzorger van zijn vrouw Mia. Hij heeft veel aan de gesprekken met een coach van WelzijnsKompas. | Foto: pr
Wim Wassenberg is mantelzorger van zijn vrouw Mia. Hij heeft veel aan de gesprekken met een coach van WelzijnsKompas. | Foto: pr Foto: pr

Coach voor mantelzorgers

'Horen dat je je best doet, helpt al'

Lisse n Wim Wassenberg is 57 jaar getrouwd met Mia. Een mooie, intelligente vrouw met humor. Maar sinds ze aan Parkinson lijdt is er veel veranderd in hun leven. Dat Wim via WelzijnsKompas af en toe kosteloos met een coach kan praten, doet hem goed. "Soms is het zo eenzaam."

Parkinson gaat vaak gepaard met dementie. "Het betekent dat een echt gesprek nauwelijks meer mogelijk is. Dat Mia regelmatig moeite heeft met keuzes maken. En 's nachts om de haverklap eruit. Het is echt moeilijk om die prachtige vrouw zo te zien veranderen. En om zo intensief voor haar te zorgen; ik ben ook boven de tachtig." De mantelzorgadviseur van WelzijnsKompas besprak met Wim de mogelijkheid om eens kosteloos met een coach te gaan praten. Daar is in Hillegom en - sinds kort ook - in Lisse tot eind 2019 geld voor beschikbaar via de Huishoudelijke Hulp Toelage: de HHT-regeling. "Dat vond ik meteen een geweldig idee. Ik had echt behoefte aan iemand die het begrijpt. Die ik niets hoef uit leggen." Wim werd gekoppeld aan coach Angela en het klikte direct. "Zij zei gewoon: 'Je doet toch je best?' Alleen dat was al een opluchting. Dat ik fouten mag maken, want ik probeer het inderdaad wel zo goed mogelijk te doen; ik houd van mijn vrouw."

Angela leerde Wim ook om Mia op een andere manier in beweging te krijgen. "Vroeger zei ik als ze lang in de badkamer was, terwijl we net in bed lagen: "Kan ik iets voor je doen?" Maar daarmee ging het niet sneller. Nu zeg ik: "Ben je bijna klaar, ik moet ook naar het toilet", en dat werkt wel. Mia is namelijk verpleegkundige geweest en als je haar aanspreekt op haar hulpvaardigheid, dan gaat de deur wel snel open. Maar dat heb ik van Angela moeten leren."

Voor Wim is het contact met Angela iets om naar uit te kijken. "We hebben enorm goede gesprekken. Zij snapt het gewoon. Ik denk zelfs dat ik de coaching maar zelf ga betalen als de gemeente geen geld meer beschikbaar stelt." Zover is het gelukkig nog niet. En niet alleen voor mantelzorgcoaching is er budget. Mantelzorgers uit Lisse en Hillegom kunnen ook een andere vorm van hulp aanvragen, net waar behoefte aan is: een cursus, iemand die komt klussen of gezelschap houdt zodat je zelf even weg kan. Er is heel veel mogelijk, en er hoeft niet voor te worden betaald. Alleen voor hulp in de huishouding betalen mantelzorgers een eigen bijdrage van vijf euro per uur. "Bij mij stelde iemand van WelzijnsKompas een coach voor, maar je kunt ook zelf hulp aanvragen. Door te bellen of online een formulier in te vullen op de website van WelzijnsKompas. Het is echt zo geregeld. Gewoon doen", adviseert Wim.


Lissese schaatser wint supersprinttitel

DEVENTER n De Lissese Pien Hersman wist afgelopen zaterdag de Nederlandse supersprinttitel over 2 x 100 en 2 x 300 meter te behalen bij de junioren C. Tot de laatste 300 meter streed de 15-jarige vwo-scholiere om de titel met het Noord-Hollands schaatstalent Pien Smit. Op de losse afstanden behaalde Pien brons op de 100 meter en zilver op de 300 meter. De andere STS-KGM clubselectieleden deden ook van zich spreken. Trainer Martin Hersman kijkt tevreden terug op de afgelopen nationale sprint weekenden. "Schaatsen begint met snelheid. Dit is ongelooflijk belangrijk voor de toekomst."

Lees het gehele verslag op de site www.lissernieuws.nl.

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal zijn deze wedstrijden superzwaar door de vele starts op een dag. Ik ben dan ook ontzettend trots op de jeugdschaatsers van de STS-KGM Clubselectie. We staan vanuit de club met 6 schaatsers aan de start van het NK Kortebaan en met 4 rijders op het NK Supersprint. Dit is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de club. En als je dan ook nog podiumplaatsen en titels wint met deze kleine verschillen, dan kunnen we alleen maar concluderen dat dit een unieke prestatie is voor de schaatsvereniging".