Kleine huisjes op agenda gemeentebestuur

LISSE n Tiny Houses, ofwel kleine huisjes en vooral bestemd voor starters, komen op de agenda van het gemeentebestuur. De werkgroep Participatie werkt hier aan. In een brief aan de gemeenteraad zegt werkgroepvoorzitter burgemeester Lies Spruit dat bij de onderwerpkeuze in eerste instantie wordt aangehaakt bij de onderwerpen die door bewoners zelf benoemd zijn in de Toekomstvisie@2030, waaronder Tiny Houses.

Door Arie in 't Veld

"In samenspraak met de corporaties, maar ook met projectontwikkelaars, streeft de gemeente Lisse naar de realisatie van meer betaalbare huur- en koopwoningen voor starters. Hierbij wordt ook gekeken naar nieuwe woonvormen, waarbij we wensen van bewoners en opgaven van de gemeente combineren. Mogelijke nieuwe woonvormen zijn: generatiewoningen, duurzame concepten en Tiny Houses. De raadswerkgroep Participatie is van mening dat door het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor Tiny Houses op een adequate en snelle manier kan worden ingespeeld op deze behoeftes in de samenleving en dat tevens de doorstroming kan worden bevorderd."

Namens de raadswerkgroep zei Jeanette Loos dat vooral wordt gekozen voor duurzaam, en zelfvoorzienend. De gemeente faciliteert, mits de omgevingswet dit toestaat. "Er komen diverse fases en na elke fase komt het onderwerp bij de raad terug om te evalueren en de volgende fase in te gaan. We gaan kijken naar de behoefte. Het moet bijvoorbeeld de duurzaamheidsgedachte ondersteunen en alleen toegankelijk zijn voor de inwoners van Lisse." Op vragen vanuit de commissie zei Loos dat men gaat kijken in hoeverre het duurder doorverkopen kan worden voorkomen om de woninkjes in de markt te houden voor starters.

Als er voldoende draagvlak is voor de Tiny Houses zal dit door de gemeente samen met geïnteresseerde bewoners worden vertaald naar een concreet plan waarin staat wat er moet gebeuren om Tiny Houses te realiseren, welke randvoorwaarden daar aan mee worden gegeven en waar en hoe dat het beste kan worden vormgegeven binnen de gemeente. Samen doen en samen besluiten kunnen hier onderdeel van zijn. Bewoners krijgen de ruimte om de huisjes zelf vorm te geven/ te ontwerpen. De raadswerkgroep stelt voor de startbijeenkomst Tiny Houses in maart/april te laten plaatsvinden in het gemeentehuis. Bij voldoende draagvlak voor de realisatie van Tiny Houses vindt de expeditie naar andere voorbeeldgemeenten in april/mei 2019 plaats. Mocht er tijdens de startbijeenkomst weinig animo voor de huisjes van inwoners blijken, dan hanteert de gemeente het uitgangspunt dat ze zal kijken naar andere mogelijkheden om de duurzaamheidsambities van de gemeente te realiseren", aldus de raadsbrief.


Volop ideeën bij Jongerentop

Lisse n Bij de Jongerentop die 18 februari plaatsvond in Floralis, hebben zo'n 50 jongeren gebrainstormd over punten waar de gemeente aandacht aan moet besteden.

Uit al die punten werd een top 5 samengesteld, waar de jongeren zelf mee aan de slag gaan in denktanks.

De top 5 bestaat uit:

1: Meer (goedkopere) woningen voor jongeren;

2: Treinstation voor Lisse;

3: Oprichten Jongerenraad;

4: Glasvezel aanleggen;

5: Hangplekken én Meer aandacht voor jongeren met problemen (gedeelde vijfde plaats).

Uitgaan

Een uitgaansgelegenheid voor jongeren boven de 18 jaar werd ook genoemd, maar haalt de top 5 niet. Natuurlijk kunnen zij bijvoorbeeld naar De Zaak, maar een 18+'er gaf aan het gevoel te hebben dan 'tussen die kleuters te lopen'. Iedereen was tevreden over de Jongerentop, zeker voor herhaling vatbaar.