Op de locatie waar de oude Josephschool staat, komen zes vrijstaande huizen. | Foto: Arie in 't Veld
Op de locatie waar de oude Josephschool staat, komen zes vrijstaande huizen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

Gemeente gaat project oude Josephschool aanbesteden

LISSE n Het gemeentebestuur gaat het project St. Josephschool aanbesteden en verwacht daar uiteindelijk minimaal negen ton aan over te houden. Het college en de gemeenteraad hebben ingestemd met de realisatie van zes vrijstaande woningen op de oude locatie van de school aan de Achterweg. Het is de bedoeling dat de toekomstige ontwikkelaar de locatie koopt, vervolgens het schoolgebouw sloopt, het terrein bouw- en woonrijp maakt en de zes vrijstaande woningen realiseert. De ontwikkelaar levert het openbaar gebied terug aan de gemeente.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan zegt dat het project meervoudig onderhands aanbesteed zal worden. "De raad wenst daarbij zowel een transparante procedure te volgen als een zo duurzaam mogelijk plan. Daarnaast wil de raad, indien dit is toegestaan, het plan laten realiseren door ondernemers uit de regio, zodat de regionale werkgelegenheid wordt bevorderd. Dit is mogelijk omdat je bij een meervoudige onderhandse aanbesteding kunt selecteren op zowel prijs als kwaliteit."

Door de grondverkoop en de ontwikkeling van het project op prijs- en kwaliteitscriteria aan te besteden, wordt verzekerd dat de gemeente een marktconforme verkoopprijs voor de grond verkrijgt, de mate van duurzaamheid van het plan wordt meegewogen in de beoordeling en invulling wordt gegeven aan de wens om zoveel mogelijk ondernemingen uit de regio uit te nodigen. Vanwege de door de gemeenteraad gestelde financiële resultaatsdoelstelling van 900.000 euro of meer wordt een minimumhoogte van het grondbod gesteld waarmee de gestelde doelstelling van de raad wordt bereikt. "Daarnaast zal de toekomstig ontwikkelaar een bouwplicht worden opgelegd, zodat we meer zekerheid krijgen dat de bouw daadwerkelijk gerealiseerd wordt." Een bouwplicht is niet afdwingbaar als een partij vanwege economische omstandigheden of door zijn financiële positie niet in staat is om te bouwen. Om deze reden wordt vaak gekozen voor een terugleverplicht waarbij de marktpartij de gronden tegen een gereduceerde prijs terug moet verkopen als deze binnen een x aantal jaar niet gebouwd heeft. Een terugleverplicht heeft tevens het voordeel dat aan de aanbestedingsplicht wordt ontkomen.

Door de aanbesteding zal de verkoop van de grond en de realisatie van het project circa 4 maanden later plaatsvinden. Overigens kwam tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën naar voren dat de school het Josephbeeld niet meeneemt vanuit de vorige vestiging. Een beeld dat stamt uit 1909 en volgens de wethouder zowel historie als cultuur vertegenwoordigt en bij haar weten naar de Agathakerk zal gaan. Of dat inderdaad zo is, zal ze nog uitzoeken.