Gemeente met inwoners in gesprek over veiligheid

LISSE n Eens per vier jaar wordt bekeken of het veiligheidsbeleid in Lisse nog aan de gestelde eisen voldoet. In dat verband komen diverse onderwerpen aan de orde, zoals woonoverlast; drugs; veilige bedrijventerreinen; jeugd, alcohol en drugs en georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Door Arie in 't Veld

Het college biedt de raad een procesvoorstel aan en vraagt een keuze te maken uit een aantal veiligheidsthema's. Aan de hand van deze thema's gaat het college graag in gesprek met inwoners. Op basis van het integraal veiligheidsbeleid (IVB) wordt nu een uitvoeringsprogramma vastgesteld door het college, het veiligheidsjaarplan. Hierin worden de concrete maatregelen en acties op het gebied van veiligheid opgenomen. Aan het begin van elk jaar wordt het plan vastgesteld door het college en ter kennisname gebracht aan de raad. Het college brengt het veiligheidsjaarplan 2019 ter kennisname aan de raad. Volgens burgemeester Lies Spruit worden dit keer bij het samenstellen van het programma ook de inwoners betrokken. "Lisse is redelijk veilig als we van de hoofdpunten uitgaan. Maar we gaan gesprekken met de inwoners aan. Bijvoorbeeld over het al dan niet subjectieve gevoel gevoel van onveiligheid. Volgens de informaties van nu voelt 35 procent zich niet veilig en ik wil weten waar dat aan ligt. Inmiddels heeft Lisse het hoogste aantal Whatsapp-groepen in de regio en in dat verband kan gemeld worden dat het aantal inbraken sinds december is gedaald, mede omdat men nu alerter is."

De burgemeester zegt dat ook de cijfers over brand/preventie en verkeersveiligheid positief zijn. "Maar we willen met de inwoners ook bespreken hoe de ervaringen zijn met de 30 kilometerzones en de brandveiligheid. Ook vanuit het oogpunt van de zorg. De gesprekken gaan dit kwartaal beginnen." In het derde kwartaal van 2019 wordt de input verwerkt en een concept opgesteld. Het concept wordt afgestemd met de partners, zodat voor het einde van het jaar een gedeeld IVB 2020-2023 kan worden voorgelegd aan de raad. In het derde kwartaal wordt op basis van het concept gestart met de opstelling van het veiligheidsjaarplan 2020.


SterkSaam ontvangt donatie van 1700 euro van Specsavers Lisse

LISSE n Specsavers Lisse spaarde in 2018 een bedrag van 1.700 euro voor Stichting SterkSaam. Vorige week mocht het winkelteam de cheque ceremonieel overhandigen aan het lokale doel. Bram Slooten, eigenaar van Specsavers Lisse: "Het is elk jaar weer leuk om een organisatie uit de buurt blij te mogen maken. Het is voor een lokaal initiatief ontzettend moeilijk om aan financiƫle middelen te komen."