Afbeelding
Foto: Arie in 't Veld

Prachtige Lenteflora bij 14 graden

LISSE n De natuur loopt momenteel voor op het seizoen. 'Het lijkt wel lente', hoor je overal . En dat werd met recht afgelopen weekend gezegd in de ruimte van Hobaho aan de Prof. Van Slogterenweg waar de jaarlijkse Lenteflora werd gehouden. Die trok als vanouds veel belangstelling.

Tekst & foto: Arie in 't Veld

Opnieuw is door de groep van acht vrijwilligers een prachtige show neergezet. Zij werden daarbij geholpen door twintig paar extra handen en natuurlijk niet te vergeten waar alles om draaide: de tachtig inzendingen van de huisbroeiers en twintig deelnemers die de zogenoemde vrije inzendingen verzorgden. Laatstgenoemde categorie mag voor het in bloei trekken van de bloemen al dan niet technische snufjes gebruiken, terwijl de huisbroeiers het zonder moeten doen. Die sjouwden enkele weken lang de potten met bollen van hot naar her en volgens voorzitter Ronald van Loon viel dat niet mee. "Het gewas vloog eruit, uiteraard mede veroorzaakt door de warmte. De kou opzoeken dus, maar in elk geval was het voor elke deelnemer erg spannend. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, want met deze wedstrijden ligt de nadruk op creativiteit in het vinden van oplossingen en op het juiste moment het beste resultaat brengen." En natuurlijk waren er ook dit keer weer pechgevallen. De voorzitter wijst in dat verband naar potten met totaal uitgebloeide producten, maar ook potten waar de bloemen nog helemaal in de knop stonden. Samen met de goed gearrangeerde vrije inzendingen en onder andere de schilderijen van Jan Hogervorst kon een show gemaakt worden die recht deed aan de roem van deze show en aan het feit dat de Lenteflora al dik tachtig jaar kan voortbestaan dankzij de tomeloze inzet van velen.

De gebruikelijke prijzen voor de deelnemers werden uitgereikt na de opening op vrijdag door ex-Hobaho-medewerker en corsokenner bij uitstek, Piet Goemans. Bij de vrije inzendingen was het Jan Oostdam met een enorme collectie narcissen die eerste werd. Bij de tulpen viel die eer Van der Slot uit Lisse te beurt; bij de hyacinten Jan Hogervorst en bij de bijzondere bolgewassen Bastiaan Breed. De beste snijhyacinten waren van Van Noort en het beste resultaat op glas van Kees van der Zalm.

Een vleugje van de op komst zijnde lente

De huisbroei was weer in twee secties verdeeld, namelijk ervaren en onervaren. In de A-groep waren de narcissen van Peter van Noort de beste, bij de tulpen die van Lidy Schouwenaar; bij de hyacinten die van Monique Lardenoye en bij de bijzondere bolgewassen Sjaak van der Poel. Van alle inzendingen was die van Sjaak van der Ploeg de beste. In de B-groep haalde Truus Langeveld de eerste plaats met haar narcissen; Aad van Leeuwen deed dat met zijn tulpen. Eric van Wieringen werd er eerste met de hyacinten en Ted Ruigrok met de bijzondere bolgewassen. De Niek van Wieringen-bokaal werd verover door Pascale Meeuwissen voor de beste pot narcissen die ze inbracht. Het was tenslotte de St. Willibrordschool die met de mooiste fotocollage in beeld kwam en eerste werd. Al met al een uitzonderiljk fraaie tentoonstelling en een schitterend vleugje van de op komst zijnde nieuwe lente.