Een gast geniet van het mooie weer op het strand waar ze samen met een vrijwilliger heen is gefietst. | Foto: pr
Een gast geniet van het mooie weer op het strand waar ze samen met een vrijwilliger heen is gefietst. | Foto: pr Foto: pr

Fietsmaatjes Hillegom Lisse krijgt nieuwe duofietsen dankzij fondsen

n Stichting zoekt vrijwilligers voor tochtjes met gasten

REGIO n Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse beschikt vanaf maart over vier duofietsen, twee in Lisse en twee in Hillegom. Fietsmaatjes is er voor mensen die er graag op uitgaan met de fiets, maar door een beperking niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Maar ook voor mensen die om welke reden dan ook behoefte hebben aan ontmoeting.

Medio 2018 is de stichting opgericht. Aanvankelijk had Fietsmaatjes de beschikking over twee duofietsen, vrijwilligers en gasten, maar geen geld. De gemeenten Lisse en Hillegom, en WelzijnsKompas hebben aan de start bij gedragen.

De stichting heeft zomer 2018 diverse fondsen aangeschreven waaronder OranjeFonds, Schipholfonds, Fonds1818 en Stichting Zorg en Zekerheid. Dankzij hen konden er twee nieuwe fietsen aangeschaft worden. Ze worden de komende weken geleverd. Daarbij zijn de twee bestaande duofietsen opgeknapt, zodat deze nu aan alle wensen van gasten en vrijwilligers voldoen. De duofietsen hebben instelbare elektrische trapondersteuning en goede zittingen. Het fietsen hoeft dus niet te zwaar te zijn. De duofietsen zijn jaarrond beschikbaar.

Het doel van de stichting is om zoveel mogelijk gasten regelmatig mooie momenten buiten te bezorgen. Maar de stichting wil zeker ook vrijwilligers de kans te geven een buitenactiviteit te verrichten door samen met de gast op de duofiets een rit in de regio te maken met een leuk gesprek. Zowel de gast als de vrijwilliger kan zo genieten van dit moment in de week. De bedoeling is dat er ook op zaterdagen en zondagen gefietst gaat worden. De duofiets is voor een dagdeel beschikbaar. De ochtend, de middag en bij lang licht ook na 17.00 uur. De gast mag laten weten waar de rit naar toe gaat. Strand, duinen, de polder in, langs het water of door de bollenvelden. Dit onder het motto: Gezond naar buiten en in beweging.

Nu het aantal duofietsen verdubbeld is kan ook het aantal gasten en vrijwilligers verdubbelen. Wanneer het duofietsen met Fietsmaatjes binnen Lisse en Hillegom meer en meer aan elkaar wordt doorverteld en gasten en vrijwilligers elkaar aanmoedigen mee te doen, is de verwachting van de stichting dat meer gasten zich aanmelden. Leeftijd maakt niet uit, jong en oud zijn welkom. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze duofietsen is de stichting ook op zoek naar zeker 30 vrijwilligers die wekelijks een duofietsrit willen maken. De vrijwilligers krijgen een intake, proefrit en training voordat zij beginnen. Het is dankbaar en leuk werk om te doen. Meer info op www.fietsmaatjeshillegomlisse.nl. Via deze site kan men zich aanmelden en contact zoeken met de coördinatoren. Ook kan men zich aanmelden via WelzijnsKompas.