Lezing over de trekvaart

Lisse n Marca Bultink van Communicatie|Cultuurhistorie uit Hillegom geeft vrijdag 8 maart een lezing in de Volksuniversiteit Lisse over de trekschuit en de Haarlemmertrekvaart / Leidsevaart: De Blauwe ader van de Bollenstreek.

In de loop van de 17de eeuw ontstond in Nederland een netwerk van trekvaartverbindingen, bedoeld voor personenvervoer tussen de steden. Volgens een vaste dienstregeling werden twee eeuwen lang miljoenen reizigers vervoerd met deze 'Intercity van de Gouden Eeuw'. De Haarlemmer Trekvaart ofwel Leidsevaart, die in 1657 werd aangelegd, verbond de steden Leiden en Haarlem met elkaar. Deze waterweg van 28 kilometer werd in amper anderhalf jaar tijd aangelegd. Dat kon zo snel doordat men deels gebruik maakte van bestaande waterlopen. Waar nodig werden nieuwe verbindingen gegraven en er werden jaagpaden aangelegd en bruggen, stallen en tolhuizen gebouwd. Sommige daarvan zijn nog steeds aanwezig. Tegen het midden van de 19de eeuw streefde de trein de trekschuit voorbij en was het gedaan met deze wijze van vervoer. De trekvaart zelf ligt echter nog altijd als een "blauwe ader" in het landschap.

Marca Bultink zal tijdens deze lezing aan de hand van afbeeldingen vertellen hoe de trekvaart werd aangelegd en welke effecten deze verbinding had op het gebied tussen Leiden en Haarlem. Daarnaast zal zij ingaan op de gang van zaken bij het trekschuitbedrijf, op de rol van de trekschuit in maatschappij en literatuur. De lezing begint om 20.00 uur. Toegang: 5 euro, inclusief kopje koffie/thee. Inschrijven kan via www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op 8 maart kan men zich melden bij de balie en contant betalen.


Snerttocht groot succes

Lisse n Naast de reguliere dinsdagavond-, donderdagavond- en weekendwandeling wordt er af en toe een extra wandeltocht georganiseerd door Wandel Je Fit. Op 16 februari stond de Snerttocht op het programma. 37 wandelaars hebben hiervan genoten.

Franz van Sluis, vrijwilliger bij WelzijnsKompas en initiatiefnemer van de Wandel Je Fit-wandelingen, stippelde een prachtige route uit. Jan de Kuyper verzorgde de goed gevulde snert in de pauze. De stoepjes van de Poelpolder brachten de wandelgroep via de ter Spekkelaan naar het mooie Keukenhofbos. De wandelaars pauzeerden dit keer bij Stairz Lisse. Stairz stelde de locatie ter beschikking zodat iedereen daar even kon uitrusten en kon genieten van een heerlijke kom hete snert met roggebrood en spek. De wandelaars genoten zichtbaar van het zonnige weer, wisselden mooie verhalen met elkaar uit en hebben een hele gezellige middag gehad. De jongste deelnemer was een meisje van 4 jaar, de oudste een dame van 83 lentes. Zo zie je maar weer: wandelen is voor jong en oud; vandaar dat iedereen welkom is bij Wandel Je Fit. Deelname is kosteloos. Meer info op www.welzijnskompas.nl.