Bewoners van de Prins Bernardstraat klagen al geruime tijd over langparkeerders in hun straat. | Foto: Arie in 't Veld
Bewoners van de Prins Bernardstraat klagen al geruime tijd over langparkeerders in hun straat. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Picasa

Lisse past parkeernormen aan

LISSE n De gemeente Lisse gaat de parkeernormen aanpassen. Dat betekent niet dat alle parkeermogelijkheden op de schop gaan om opnieuw bekeken te worden, maar wel dat door een aanpassing de gemeentelijke bouwverordening hiervoor niet meer mag worden ingezet. Dit betekent dat de parkeernormen die voordien gehanteerd werden bij (bouw)plantoetsing aan de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening nu aan de bestemmingsplannen gekoppeld gaan worden.

Door Arie in 't Veld

In de loop van de tijd zullen de parkeernormen bij de komende actualisaties van de onderliggende bestemmingsplannen worden meegenomen, waardoor de werking van een zogenoemd paraplubestemmingsplan uiteindelijk vervalt.

De omvang of bestemming van een gebouw kan zorgen voor een behoefte aan parkeerplaatsen voor auto's. Ook kan de omvang of bestemming van het gebouw het noodzakelijk maken dat bij het gebouw wordt voorzien in een ruimte voor het laden of lossen van goederen. In de meeste bestemmingen waar gebouwen zijn toegestaan, is ook parkeren ten dienste van de bestemming toegestaan of behoort dit tot het in de regel normale gebruik van een erf. Het voorzien in de parkeerbehoefte of een ruimte voor laden en lossen betekent een ruimtebehoefte. Deze ruimtebehoefte zal voor het laden of lossen in de meeste gevallen beperkt zijn en in ieder geval voor parkeren aanzienlijk groter.

De beleidsregel geldt, bij de vertaling in het bestemmingsplan, voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen (bijvoorbeeld nieuwe aanvragen om omgevingsvergunning voor het bouwen, een afwijking van het bij recht toegestane gebruik of een nieuw bestemmingsplan) en dus niet, met terugwerkende kracht, voor bestaande situaties. Indien sprake is van bouwen of afwijking van het bij recht toegestane gebruik, kunnen namelijk wijzigingen optreden ten aanzien van de parkeerbehoefte die op de desbetreffende locatie geldt. Daarom wordt in het kader van de omgevingsvergunningverlening het aspect parkeren getoetst. Bij deze omgevingsvergunningverlening wordt beoordeeld of bij de voorgenomen ontwikkeling voldoende rekening is gehouden met de parkeerbehoefte die de ontwikkeling kent. De basis voor het bepalen van de parkeerbehoefte ligt bij de parkeernorm die de gemeente hanteert voor de ontwikkeling. Het paraplubestemmingsplan geldt evenwel voor nieuwe aanvragen om omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw. Voor onder andere de bewoners van de Prins Hendrikstraat was een en ander al eens reden om fors aan de gemeentelijke bel te trekken, omdat het langparkeren in hun straat tot grote overlast leidt. Het is echter maar de vraag of de huidige situatie zal veranderen, tenzij in het voormalige postkantoor aan de Nassaustraat een zaak of instelling wordt gevestigd die veel parkeerplaatsen nodig heeft, waardoor de parkeerdruk op de straten in de omgeving kan oplopen. Vooralsnog zal het parapluplan moeten worden bestudeerd, waarna er voorstellen te verwachten zijn over het aanpassen van bestemmingsplannen.