Hulp bij aangifte in de bibliotheek

Lisse n De aangifte inkomstenbelasting kan vanaf 1 maart worden gedaan. Inwoners van Lisse die daarbij behoefte hebben aan een expert die met hen meekijkt of die hun vragen kan beantwoorden, kunnen daarvoor in de maanden maart en april terecht bij de bieb aan de Koninginneweg 79A.

Fiscalist Tanja Verstelle geeft tips voor het invullen van de belastingaangifte tijdens een workshop op 19 maart van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek. Meedoen is gratis, vooraf aanmelden is gewenst. Aanmelden kan in de bibliotheek en via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Belastinginvullers van KBO/PCOB-afdeling Lisse staan in maart en april klaar om te helpen bij het invullen van de belastingaangifte. In de bibliotheek geven ze iedereen die dat wenst daar meer informatie over en verwijzen door. KBO/PCOB berekent 20,00 euro per aangifte waarbij zij uiteindelijk helpen invullen.

Iedereen kan in alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek gratis online de belastingaangifte invullen en printen met een veilige computer en internet.


Wie krijgt de oorkonde?

Hillegom n Stichting Vrienden van Oud Hillegom houdt vrijdag 8 maart de Voorjaars Vriendenavond. Van oudsher een donateursavond, ofschoon iedereen van harte welkom is. Voor de pauze zal Cor Smit een lezing houden over kinderarbeid in de Bollenstreek. Kinderarbeid buiten de industrie – dus in de land- en tuinbouw inclusief de bollensector en huishoudelijk personeel – is in Nederland een vrijwel niet onderzocht onderwerp. De Leidse historicus Cor Smit heeft verkennend onderzoek gedaan naar hoe dat in Hillegom was en zal daar tijdens de Vriendenavond over vertellen.

Na de pauze wordt de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom uitgereikt aan de eigenaars van een Hillegoms pand dat op historisch verantwoorde wijze is gerestaureerd of behouden is gebleven. Deze oorkonde wordt al sinds 1995 uitgereikt in een roulerend schema van genomineerde panden. Dit jaar is de categorie arbeiders- en middenstandswoningen weer aan de beurt. Er zijn tien panden voorgedragen door de werkgroep Monumenten van de Vrienden. De genomineerde panden zijn: Meerlaan 104 (1935), Brouwerdwarsstraat 4-6 (1906), Van den Endelaan 22 (1890), Vinkenlaan 44 (1905-1910), Wilhelminalaan 107-109 (1885), Weeresteinstraat 108/Weerlaan 6 (1720), Weeresteinstraat 185 (1878-1879), Mariastraat 16 (1900), Meerlaan 189-191 (1925) en Haarlemmerstraat 52 (1898). Een beschrijving van alle genomineerde panden is gepubliceerd in "Hangkouserieën", het donateurstijdschrift van de stichting en op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Historisch Erfgoed, Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom. De Vriendenavond is in de grote zaal van Bloemswaard, Garbialaan 3 en begint om 20.00 uur. Entree: 5 euro, inclusief twee consumptiebonnen.