Vriendinnendag

Hillegom n Sportsupport houdt woensdag 27 maart voor de derde keer op rij de Vriendinnendag.

Net als voorgaande jaren is het de bedoeling om hiervan een gezellige en sportieve middag van te maken voor meiden tussen de 6 en 12 jaar. De activiteit, bij SV Hillegom, duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Locatie: Van den Endelaan 7d. Deelname aan de vriendinnendag is gratis en na afloop is er voor alle deelneemsters een goodiebag. Aanmelden kan bij Hillegom in Beweging: sboonstra@sportsupport.nl, onder vermelding van naam, leeftijd en school.


Taalcoach nodig

Hillegom n Steeds meer mensen, die graag willen oefenen met Nederlands spreken, weten het wekelijkse Taalcafé in de bibliotheek van Hillegom te vinden.

Er is momenteel een lijst met vijftien mensen, die dolgraag een taalcoach willen hebben. Mannen en vrouwen, jong of oud, worden opgeroepen eens na te denken over dit veel voldoening gevende vrijwilligerswerk. Als taalcoach word men voor zes maanden gekoppeld aan één taalmaatje. Een half jaar lang wekelijks zo'n anderhalf uur met elkaar Nederlands te spreken geeft de nieuwkomer het gevoel welkom te zijn in Nederland. Een taalcoach is er vooral om mensen over de drempel te helpen met het Nederlands spreken. Soms wordt hulp gevraagd bij het lezen van een brief of wil men grammatica oefenen.

Theoretisch heeft de nieuwkomer al de nodige taalkennis maar het ontbreekt aan de praktijk. Het is niet de bedoeling om Nederlandse les te geven, het gaat om gewone, dagelijkse spreektaal.

Het is ook niet de bedoeling mensen uit te vragen over hun verleden, er moet langzaam een vertrouwensband worden gevormd. De ontmoetingen zijn de eerste keer bij de nieuwkomer thuis, daarna kan men ook in de bibliotheek afspreken of elders.

Taalcoaches ontvangen vooraf een map met informatie en tips.

Er is een basiscursus voor taalcoaches, waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld en tips worden gegeven. Daarnaast ontvangen zij een kleine vergoeding om bij voorbeeld af en toe een drankje te drinken op een terras, en een gratis bibliotheekkaart.

Opgeven kan op dinsdag tussen 14.00 en 15.30 uur bij Josephine Weijers, Taalconsulent van de Bibliotheek Bollenstreek, mail: taalpunthillegom@bibliotheekbollenstreek.nl. In de schoolvakanties is de Taalconsulent niet aanwezig en is er ook geen Taalcafé.


Daltondag

Hillegom n Tijdens de nationale Daltondag staan de schooldeuren woensdag 20 maart open van 9.00 tot 10.30 uur. Sinds 2016 is deze school gevestigd in de brede school.

Kinderen uit de bovenbouw leiden de bezoekers rond. De deuren van de lokalen zullen ook open staan. De bezoekers zullen tijdens de rondleiding in meerdere lokalen mee mogen kijken terwijl de school in bedrijf is.