College ontwikkelt visie op welzijnsbeleid voor ouderen

LISSE n Het college van B en W heeft de handschoen opgepakt na moties van de gemeenteraad in februari voor een visie op welzijnsbeleid voor ouderen in Lisse.

Door Arie in 't Veld

Daarbij dient onder andere in acht te worden genomen de demografische ontwikkeling van de groep 55-plussers; een inventarisatie van de spreiding van deze ouderen over de verschillende woonwijken; de activiteiten die momenteel voor deze ouderen worden aangeboden en de spreiding ervan over de diverse locaties in Lisse; de wenselijkheid van een verdere aanvulling of spreiding van deze activiteiten en het nieuwe accommodatiebeleid hierbij te betrekken. Daarnaast vroeg de raad een visie op de woningbehoefte voor ouderen op te stellen en in kaart te brengen wat dit voor invloed heeft op de woningbehoefte in Lisse.

Wethouder Jolanda Langeveld zegt dat er geen nieuwe Nota ouderenbeleid zal volgen, maar diverse nota's die ingaan op delen van het ouderen- en doelgroepenbeleid. "In dat kader kan worden gedacht aan stukken die zijn opgehangen aan de woonvisie, het armoedebeleid en gezondheid. Per onderwerp kunnen we dan bepalen hoe en in welke mate een en ander van toepassing is voor ouderen en hoe op de behoefte aangesloten kan worden. Dat geldt eveneens voor diverse regelingen, zoals via de ISD. De tijd dat we nota's produceerden voor vier jaar is in elk geval voorbij. Nu kortere periodes en plannen van aanpak." Om uit te vinden waaraan met name in de groep ouderen behoefte is zullen er gesprekken met hen volgen.

"In de woonvisie 2015-2020 is aandacht voor wonen en zorg. We stimuleren de bouw van nieuwe woningen die geschikt zijn voor ouderen en zorg, in en nabij het centrum en verpleeghuizen. We maken langer zelfstandig wonen mogelijk en stimuleren een geschikt en toereikend woningaanbod. Onlangs zijn vrijwillige ouderenadviseurs opgeleid die ouderen kunnen helpen bij het vinden van hun weg op gebied van wonen, zorg, welzijn en mobiliteit. Verder wordt meer buurtgericht gewerkt in het welzijnswerk. Via het project Even Buurten worden buurtscans gehouden, waardoor de behoefte van inwoners in beeld komt en hierop actief kan worden ingespeeld. Hierdoor zijn nieuwe activiteiten ontstaan, zoals Zwemmaatjes en de wandelgroep. Ook de wijkregisseur speelt een belangrijke rol in verbinden en signaleren. Verder wijzen we op het project Dementievriendelijk Lisse." Langeveld zegt dat het college van mening is dat de ontwikkeling richting meer integraal beleid voor het sociaal domein moet gaan. In 2019 wordt de Visie Sociaal Domein opgesteld en aan de gemeenteraad voorgelegd en worden plannen gemaakt voor de uitvoeringsagenda.