Op de markt presenteerden de leerlingen wat ze zoal hebben geleerd tijdens hun challenges. | Foto: Esther Akerboom
Op de markt presenteerden de leerlingen wat ze zoal hebben geleerd tijdens hun challenges. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Fioretti sluit week vol challenges af

Lisse n De leerlingen van 4 havo van het Fioretti College hebben een spannende week achter de rug. Zo'n honderd leerlingen zijn als voorbereiding op hun profielwerkstuk een week aan de slag gegaan met challenges van Technolab, een leer-werkbedrijf dat onder andere projecten voor het voortgezet onderwijs organiseert in samenwerking met bedrijven en instellingen uit de omgeving. De rest van de leerlingen deed een zelf gekozen stage. Op vrijdagmiddag was de afsluiting in de vorm van een markt waar de leerlingen een presentatie gaven van wat ze hadden geleerd.

Door Esther Akerboom

Het profielwerkstuk is een werkstuk over een onderwerp dat met het gekozen profiel te maken heeft en dat alle leerlingen van 4 havo en 5 vwo moeten maken en presenteren. Het Fioretti hielp de leerlingen een eindje op weg. "Het is de eerste keer dat we dit deden", vertelt Reinier Vergunst, teamleider bovenbouw havo. "In samenwerking met Technolab deden de leerlingen het project 'Dromen en doen'. Hierbij konden ze door middel van challenges kennismaken met sectoren waarin ze later kunnen gaan werken. Een voorbeeld van een challenge was het ontwerpen van lessen voor een basisschool, die de leerlingen moesten pitchen bij de docenten en die ze op donderdag zelf mochten geven. Zij kregen die dag bezoek van Kamerlid Michel Rog, onderwijswoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer, die hen een ontbijtmand kwam aanbieden. Maar ze lieten hem even wachten omdat ze eerst hun les wilden afmaken, geweldig was dat."

Het deel van de leerlingen die niet aan de challenges meedeed, had zelf een stage uitgekozen. Ook hier zat een wel heel bijzondere bij, aldus Vergunst. "Twee leerlingen zijn voor hun stage een week naar Gambia gegaan om daar een sporttoernooi op een school te organiseren. Als ze terug zijn willen zij dit ook op een school in de omgeving doen en onderzoeken wat de verschillen zijn als onderwerp van hun profielwerkstuk."

Op de markt, die overigens ook als challenge georganiseerd was door een groepje leerlingen, was het een drukte van belang. De leerlingen vertelden bij hun standje enthousiast over hun ervaringen. Er was onder andere meegelopen bij de wijkverpleging, een spelshow georganiseerd om eenzaamheid tegen te gaan, gewerkt in diverse winkels, een stepsafari door de streek uitgedacht, onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van huizen, biologieles gegeven aan brugklassers en nog veel meer interessante zaken.

"Het was echt genieten afgelopen week", zegt rector Astrid Buijs enthousiast. "De leerlingen hadden er zoveel plezier in om aan de slag te gaan met hun stages en challenges. Ze hebben hun creativiteit goed kunnen gebruiken, veel samengewerkt en mooie presentaties gemaakt. Het is zo goed voor ze om te zien dat je de dingen die je op school leert ook in de praktijk kunt gebruiken."


VOL enthousiast over lezingen bij Kasteel Keukenhof

LISSE n De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse is erg enthousiast over de lezingen die onlangs bij Kasteel Keukenhof plaatsvonden.

Door Arie in 't Veld

VOL-secretaris Helmi Beijsens zegt daarover dat er drie bijeenkomsten op uitnodiging van Keukenhof werden gehouden in de Hofboerderij, waarna er aansluitend een rondleiding werd gegeven op de tweede verdieping van het kasteel, daar waar de dienstmeisjes sliepen. De lezing is door de VOL georganiseerd. Vanaf 2015 is conservator Charlotte Ebers bezig met onderzoek naar de verborgen verhalen op het kasteel en zij heeft de restauratie begeleid. Met de herinrichting van de tweede verdieping worden ook de hier verborgen verhalen zichtbaar gemaakt. Namelijk die over dienstbodes. Deze hadden geen gemakkelijk bestaan. Hun situatie veranderde gedurende ruim anderhalve eeuw amper. Kleine kamertjes, vaak zonder raam, een bed, een stoel, een lampetstel en een po. Dat was hun privéomgeving na een lange dag hard werken. Beijsens: "Door de vele aanmeldingen werden het niet één, maar drie bijeenkomsten, geheel verzorgd door Keukenhof. Tijdens de rondleiding werden we gewezen op allerlei historische elementen die nog bewaard zijn gebleven, mede door toedoen van Ebers. Zij heeft stukjes behang uit de jaren 20 en 30 laten zitten op de muren om te beleven hoe het toen was. Ook vanuit de tijd dat de Duitse bezetting in het kasteel was en daar haar sporen heeft achtergelaten. Verder kregen de bezoekers van de lezing een beeld van de kamer waar de Duitse Wehrmacht van 1943 tot 1945 kantoor heeft gehouden. Ebers is bezig met een onderzoek naar die periode en wil graag weten wie er in deze tijd in Keukenhof woonden of wie er hielpen. Zij is op zoek naar mensen die nog iets kunnen vertellen over het kasteel in de oorlogstijd. Ook is het leuk om te weten of er mensen zijn met familieleden of bekenden die in dienst zijn geweest bij Graaf van Lynden. Via info@oudlisse.nl kan men informatie achterlaten."

Bezoekers kregen een inkijkje in het leven van dienstbodes. | Foto: AihV