Discussie nieuwe sporthal nadert eindstadium

LISSE n Als alles loopt zoals alle betrokkenen denken, zal in de raadsvergadering van 18 april de bouw van de nieuwe sporthal worden goedgekeurd. Vorige week woensdag werd het onderwerp nog eens besproken in de commissie Maatschappij en Financiƫn en bleek dat de meeste commissieleden met de plannen konden instemmen. Met hier en daar wat opmerkingen.

Door Arie in 't Veld

FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee betoogde in een bomvolle raadszaal nog eens dat het om een integraal plan gaat. "De nieuwe accommodatie is hard nodig. Het huidige plan voldoet aan de stelling samen bouwen. Het is ook een financieel verantwoord plan. Een investering voor de komende veertig jaar." Op de vraag of het geld voor het onderhoud niet zal worden besteed aan investeren in het eerste elftal, antwoordde hij dat er een waarborg is dat de inbreng van de gemeente daar niet aan wordt besteed. Volgens Annokkee zal er jaarlijks 30.000 euro worden gestort op een geblokkeerde rekening.

Geld niet besteden aan eerste elftal

D66 staat positief tegenover het voorstel. Het plan voldoet aan de uitgangspunten en zal bijdragen aan het stimuleren van sport in de breedte. Wel zijn er financiele risico's, maar die zien er aanvaardbaar uit, vindt de partij.

De PvdA ziet de noodzaak wel om knopen door te hakken en verwacht dat er intensief gebruik van de accommodatie zal worden gemaakt. De fractie vindt het wel een gemiste kans dat het FC Lisse-deel van het project niet energieneutraal gemaakt wordt, terwijl men er tevens niet zo erg over te spreken is dat eerst de pers over het nodige werd ingelicht en daarna de commissie de kans kreeg zich erover uit te spreken.

Het CDA is positief over het voorliggende plan en vertrouwt erop dat de FC ook de bestaande verplichtingen zal invullen.

Geheimhouding

De VVD laakt opnieuw de geheimhouding over bepaalde onderdelen, waarvan wethouder Kees van Zwet zegt dat dit nu eenmaal gevoelig ligt voor de aanbesteding. Er zijn volgens de fractie ook enkele risico's zoals op het gebied van de BTW en de obligatieleningen. Het lijkt op een kaartenhuis. Er hoeven maar een paar kaarten om te vallen en het gelazer begint, stelt de fractie.

SGP/CU vindt het een zich al jarenlang voortslepend verhaal. Nu gaat het vooral ook om het deel van de FC die op alle mogelijke manieren geholpen moet worden. De fractie zet vooralsnog vraagtekens bij de financiƫle haalbaarheid.

In de raadsvergadering van 18 april zal de gemeenteraad uitspraak over deze zaak zoen.