Afbeelding
Foto:

Geld voor groener plein

onderwijs n Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf 15 maart een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein 'groenblauw' inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin.

De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds 'Groenblauwe Schoolpleinen' opgericht, dat in totaal 620.000 euro beschikbaar stelt voor de komende drie jaar. Doel van het themafonds is om binnen drie jaar vijftig scholen te helpen een groenblauw schoolplein in te richten.

Basisscholen in Zuid-Holland kunnen via het snelloket een bijdrage van 1.000 euro tot 15.000 euro aanvragen. Voorwaarde is dat de scholen zelf ook minimaal de helft van de kosten investeren in het duurzame plein. Een groenblauw schoolplein biedt leraren ook de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren. Voor 2019 en 2020 is 190.000 euro beschikbaar, voor 2021 is dat 240.000 euro.


Open huis Hozo: info én muziek

Hillegom n In het kader van de Week van Zorg en Welzijn organiseerde HOZO zaterdag 16 maart een Open Huizenroute en wandelpuzzeltocht langs Bloemswaard, Parkwijk en Maronia. Van 11 tot en met 16 maart was het de Week van Zorg en Welzijn.

Ook dit jaar liet HOZO dat niet ongemerkt voorbij gaan. De woonzorgcentra Bloemswaard en Parkwijk én de binnentuin van woonzorgcentrum Maronia waren opengesteld voor publiek. Het was ook mogelijk om mee te doen aan een wandelpuzzeltocht door Hillegom. De route, uitgestippeld samen met de Vrienden van Oud Hillegom, leidde de deelnemers langs verschillende bijzondere plekjes in Hillegom en de drie woonzorgcentra van HOZO. Deelnemers aan de wandelpuzzeltocht konden starten in Bloemswaard of Parkwijk. Mede vanwege het slechte weer was het niet druk. Maar wel heel gezellig.

Op elke locatie, ook in de binnentuin van Maronia, was er een muzikaal optreden. Bij Maronia trad het koor Eigenwijs op en bij Zorgcentrum Parkwijk het duo Jazzam. Het slotconcert vond plaats in Bloemswaard, waar de Ukelele groep Ukelol de bewoners wist te vermaken. Daarnaast werden er in Bloemswaard en Parkwijk demonstraties gegeven en was er allerlei informatie over zorg, welzijn en werken en leren bij HOZO. Mensen die slecht ter been zijn, konden een beroep doen op de HOZO-bus of de duofietsen van Fietsmaatjes. (Tekst: Annemiek Cornelissen)