Voorzitter van De Zwarte Tulp Herman Hollander (links) heft met Jan van Vliet het glas op de 1e tulpenbol. | Foto: AihV
Voorzitter van De Zwarte Tulp Herman Hollander (links) heft met Jan van Vliet het glas op de 1e tulpenbol. | Foto: AihV Foto: A. in 't Veld

Eerste reuzenbol geplaatst voor nieuwe bollenroute in de regio

LISSE n Met het onthullen van een levensgrote tulpenbol op het terrein bij benzinestation Total aan de Westelijke Randweg in Lisse is vorige week woensdag een begin gemaakt met het uitzetten van een bollenroute die belangstellenden door de gehele streek kunnen volgen.

Door Arie in 't Veld

Het initiatief ligt bij de Gildemeesters Bollenstreek, onderdeel van het Gilde van De Zwarte Tulp, die zich ten doel stellen om het gedachtegoed en het zelfbewustzijn van de Bollenstreek blijvend onder de aandacht te brengen. "We wonen in de mooiste en beroemdste streek van de wereld en laten we vooral daar trots op zijn!", stelt Jan van Vliet, voorzitter van de stichting. De Gildemeesters gaan in de Bollenstreek grote tulpenbollen van 1,75 meter hoog plaatsen. Deze bollen worden door bekende Nederlandse kunstenaars veredeld tot kunstwerken en kunnen door bedrijven en particulieren worden geadopteerd. Ze zijn in principe hufterproof en weerbestendig.

"Tijdens het Bollenstreekgala in november 2018 zijn de eerste 17 reuzenbollen verkocht. En bij elke bestelling laten we exemplaren bij maken", aldus Van Vliet.

De woensdag onthulde bol werd kunstzinnig bewerkt door Rik Smits en werd door Jongeneel van het tankstation geadopteerd. Van Vliet zei dat het de bedoeling is dat er nog zoveel mogelijk reuzenbollen (misschien 60 of 70) volgen, zodat deze in de hele streek geplaatst kunnen worden. "Bijvoorbeeld een aantal op de Wilhelmina Boulevard in Noordwijk en de boulevard Katwijk, om maar eens een voorbeeld te noemen."