De voorzitter van de VVE neemt het eerste GF-containertje in ontvangst. | Foto: pr
De voorzitter van de VVE neemt het eerste GF-containertje in ontvangst. | Foto: pr Foto: pr

Bewoners De Nachtegaal gaan organisch afval gescheiden inzamelen

HILLEGOM n In hoogbouw (appartementencomplexen) in Hillegom, was het tot nu toe niet mogelijk om afval van groente en fruit (GF-afval) gescheiden op te halen. In de recent gebouwde wijk Het Zand is een appartementencomplex gebouwd met 66 wooneenheden, De Nachtegaal. Bewoners zijn daar zelf een initiatief gestart om het mogelijk te maken het GF-afval te scheiden.

Daar moest wel eerst overeenstemming voor worden verleend door de Vereniging van Eigenaren, omdat het een gemeenschappelijk belang betreft. Gelukkig keek zij heel positief naar dit voorstel en vervolgens is men in gesprek gegaan met Meerlanden. Deze afvalverwerker stond zeer welwillend tegenover het plan en werkte aan alle kanten mee. Een probleem dat opgelost moest worden was hoe het GF-afval over te brengen vanuit de appartementen naar de GFT-containers die in de garage staan. Daarvoor heeft Meerlanden kleine GF-containertjes beschikbaar gesteld aan bewoners die te kennen hadden gegeven daar geïnteresseerd in te zijn. Die containertjes kunnen de bewoners in het keukenkastje of op het balkon zetten. Wanneer ze vol zijn, brengen de bewoners ze naar de reguliere GFT-containers om ze te legen. Ruim eenderde van de bewoners heeft aangegeven over zo'n containertje te willen beschikken. Anderen brengen hun GF-afval op een andere manier naar de containers in de garage. Op deze manier levert ook De Nachtegaal een bescheiden bijdrage aan het milieu.

In het verleden heeft de gemeente Hillegom wel geëxperimenteerd met het gescheiden ophalen van organisch afval bij hoogbouw. Het resultaat was dat veel bewoners het afval willekeurig in de containers deponeerden, waardoor het niet mogelijk was het GF-afval tot compost te verwerken. Om die reden is de gemeente daarmee gestopt.


Dialoogcafé en dialoogtafels in Lisse en Hillegom van WelzijnsKompas

REGIO n Tijdens de Week van Zorg & Welzijn is het dialoogcafé in Plein28 aan het Henri Dunantplein 28 van start gegaan.

Het dialoogcafé is er een terugkerende activiteit. Elke tweede dinsdagavond en elke vierde maandagmiddag van de maand gaan we een mooie dialoog met elkaar aan over onderwerpen als ontmoeten, verbinden, elkaar zien en alleen zijn. Bij een dialoogcafé, bestaande uit één of meerdere dialoogtafels, ga je met een groep van zes tot tien personen met elkaar in gesprek. Je verkent een thema en wisselt ervaringen, dromen en mogelijkheden uit. Een gespreksbegeleider leidt de dialoog in goede banen. We nodigen iedereen van harte uit om, naast het tweemaandelijkse dialoogcafé in Plein28, deel te nemen aan een van de andere dialoogtafels: Donderdag 4 april (19.30-22.00 uur) – Toost 'op al het kleins in het leven' – thema: Ontmoeten op school (Kerkplein 6, Hillegom) - Dinsdag 9 april (19.30-22.00 uur) – Plein28 – dialoogcafé – thema: Alleen zijn - Woensdag 17 april (10.00-12.00 uur) – Buurthuis Salvatori, Wagenstraat 33 Lisse. De dialoogtafels vinden plaats in het kader van het Jaar vol Ontmoeting waarin eenzaamheid en ontmoeting centraal staan. Graag van tevoren aanmelden bij Carlijn French, buurtwerker WelzijnsKompas, c.french@welzijnskompas.nl / 0645162321.