Ted Kortekaas voor de al volop bloeiende hyacinten.
Ted Kortekaas voor de al volop bloeiende hyacinten. "We moeten vrezen dat we er daar straks te weinig van hebben." Foto: Arie in 't Veld

Bloemensituatie Bloemencorso weer spannende aangelegenheid

LISSE n Waar het bestuur van het Bloemencorso van de Bollenstreek zich opmaakte voor het moeizaam realiseren van het corso, omdat de bloemenkaravaan dit keer heel vroeg rijdt, zijn er nu andere gevoelen. Alles bloeit al wekenlang!

Tekst en foto: Arie in 't Veld

Ted Kortekaas, samen met onder meer Peter Lindhout de bloemenman van het corso, zegt dat het natuurlijk al hachelijk was om het corso in het weekend van 13 april te plannen. "Maar het kon niet anders, gezien de datums van Pasen en Koningsdag. Afwachten dus hoe de natuur zich zou ontwikkelen en waar wij als corso terecht zouden komen. Wie schetst echter onze verbazing nu blijkt dat de natuur een week of drie voor ligt op vorig jaar, met tot gevolg - hoe bestaat het! - dat we moeten vrezen voor te weinig hyacinten, omdat alles nu al in volle bloei komt. Naar mijn weten was dit nog nooit zo vroeg in het seizoen het geval."

Kortekaas zegt dat men naar Breezand en omstreken kan uitwijken voor het aanvullen van de nodige hyacinten, omdat daar de bloei een week later is. "Bloembollen reageren kennelijk snel op de wisselende temperaturen, want er staan al bomen in bloei, terwijl er nog nauwelijks een groen blaadje is te zien. Vorig jaar zijn we op percelen langs de Essenlaan in april met snijden begonnen, maar nu zijn ze daar al bijna weg. Ook de narcissen vliegen eruit en zijn al grotendeels uitgebloeid. Het is dus afwachten wat de hyacinten gaan doen. We streven ernaar om dinsdag of woensdag te gaan snijden en ik hoop uiteraard dat we voldoende hyacinten binnen halen."

De corsoman zegt dat men zoekt naar percelen die laat zijn geplant en waarschijnlijk ook laat bloeien. Het corso rekent in elk geval niet op enige ruggensteun uit Frankrijk. "Ik heb gezien dat ze daar al weg zijn. Men is daar zelfs al bezig met het tulpen koppen. Moeilijk wordt het ook ten aanzien van de dubbele narcissen die pas dinsdag voor het corso geplukt kunnen worden en waarvoor we waarschijnlijk terecht moeten in Kennemerland of noordelijker. Het enige voordeel van de vroege bloei is dat we waarschijnlijk gebruik kunnen maken van dubbele tulpen." Kortekaas zegt ook het gevoel te hebben dat er dit jaar wat minder hyacinten in teelt zijn genomen in de regio. "Ik heb de indruk dat er meer narcissen zijn geplant, gezien de grote gele oppervlaktes. Het corso heeft wat de bloemen betreft vaak voor hete vuren gestaan, maar de huidige situatie is wel uniek." De corsoman heeft er toch alle vertrouwen in dat het ook dit jaar weer goed komt.