| Foto: archief
| Foto: archief Foto:

Hillegom is veiliger geworden

cijfers n In de Raadscommissievergadering van vorige week presenteerde teamchef C van de politie de recente cijfers van het aantal politiemeldingen over 2018 in Hillegom. In die AD misdaadmeter is te zien dat de gemeente Hillegom veiliger is geworden ten opzichte van 2017. Op de nationale ladder van onveiligheid is Hillegom van plaats 143 naar 179 (van de 350 deelnemers) is gegaan. Ter voorkoming van een misverstand: hoe hoger het cijfer hoe beter in dit geval.

Door Jos Draijer

Zo zijn het aantal woninginbraken gedaald van 65 naar 40, straatroven van 4 naar 2, bedreigingen van 25 naar 22, diefstallen uit een auto van 47 naar 28, diefstallen uit schuur van 18 naar 8, het aantal vernielingen van 92 naar 73, fietsendiefstallen van 82 naar 78, overlast jeugd van 260 naar 144 politiemeldingen. Daar staat tegenover dat het aantal meldingen van autodiefstallen is gestegen van 3 naar 7, van zakkenrollerij van 3 naar 9, van winkeldiefstal van 10 naar 14, van overlast door alcohol en drugs van 21 naar 40 en overlast van mensen met verward gedrag van 85 naar 100. Verder is er een verschuiving te zien van klassieke criminaliteit naar criminaliteit op internet en sociale media. Fraude vindt veelal plaats op internet zoals Marktplaats. Ook is een toename van oplichting door valse mailtjes, zogenaamd gestuurd door banken (fishing) en ook afpersing (mogelijk door het bezoeken van bepaalde sites). Alles bij elkaar genomen is Hillegom vergeleken met 2017 veiliger geworden. Burgemeester Arie van Erk is niet ontevreden: "Ik denk dat de integrale aanpak met betrokkenheid van onder andere politie, jeugdzorg, onderwijs en ouders er toe leidt dat we in een vroeg stadium over meer informatie beschikken. Daardoor kunnen vroegtijdig ongewenste ontwikkelingen op het spoor komen. Samenwerken tussen handhaving, zorg en preventie lijkt goed te werken."


Meer sociale huurwoningen Stek

Hillegom n Woonstichting Stek heeft 208 woningen in Hillegom aan haar bezit toegevoegd.

De appartementen 'Bloemhof' en 'Maartensheem' zijn overgenomen. "Dit is ook een manier om de beschikbaarheid van betaalbare sociale huurwoningen te vergroten," zegt bestuurder Hans Al. De huurdersorganisaties en bewonerscommissies van beide partijen steunen deze aankoop. Bij de aankoop is onder andere afgesproken, dat de huur van woningen bij een nieuwe verhuring niet boven de grens van sociale huur stijgt. (Lees verder: www.dehillegommer.nl)

In ieder geval voor een periode van 10 jaar en zoveel langer als nodig. Verder gaat Stek investeren in onderhoud om de kwaliteit van de woningen op het gewenste niveau te krijgen en te houden.

Instemming

De huurdersverenigingen van zowel De Key als Stek zijn actief betrokken. Daarnaast hebben de bewonerscommissies, raden van commissarissen en het Waarborgfonds Sociale Woningen (WSW) ingestemd met de verkoop. Alle bewoners zijn in een persoonlijke brief op de hoogte gesteld van de overgang en de praktische zaken die hierbij komen kijken.