In het gebouw van Swets & Zeitlinger zouden eerst asielzoekers worden gehuisvest. | Foto: archief / Arie in 't Veld
In het gebouw van Swets & Zeitlinger zouden eerst asielzoekers worden gehuisvest. | Foto: archief / Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

Gemeente Lisse wil ook samen met andere partijen bouwen

LISSE n Om te komen tot een versnelling van de woningbouw in Lisse, waarvan een substantieel deel naar inwoners van Lisse gaat, wil het college bouwen in samenwerking met andere partijen. Wethouder Jeanet van der Laan wijst in dat verband naar de garages van Stek onder aan de flats van het Rembrandtplein die zijn omgezet in kleine woningen en als voorbeeld dienen voor dergelijke projecten in de grote Ooievaarsflat en die van het Jacob van Ruysdaelplein.

Door Arie in 't Veld

Om hoeveel garageverbouwingen het gaat weet de wethouder nog niet te zegen, maar wel dat de woonruimten die daar ontstaan voorzien in een behoefte. Met name voor starters. "Ook samen met Stek willen we de bouw in Geestwater en Dever Zuid ontwikkelen, maar voor die plannen is nog geen witte rook. Wel zijn er procesvoorstellen voor de woningbouw op het domein van particuliere eigenaren, zoals van Linker op de hoek Oranjelaan/Heereweg; het gebouw van Swets en Zeitlinger en de kerken in Lisse kunnen we in dat verband ook onder de loep nemen. Voor het gebouw van Zwets geldt dan de tijdelijke huisvesting van onder andere arbeidsmigranten, starters of andere doelgroepen met bijvoorbeeld een zorgvraag. Er vindt nog volop overleg met de eigenaren plaats, maar het lijkt erop dat Linker positief over herontwikkeling denkt en Adriaan van Erk als eigenaar van het enorme pand van Swets ook wil meedenken. Dan de kerken: duidelijk is dat er landelijk gezien kerken leegkomen en men daar vervangende functies voor zoekt. Wat Lisse betreft zijn er best wat kerken die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen. Overigens is hierover op bestuurlijk niveau nog geen overleg geweest, maar we willen graag een visie opstellen over wat er op den duur wellicht mogelijk is."


Evenement Kitsch of Kunst bij de VOL op herhaling

LISSE n In vervolg op een eerder gehouden bijeenkomst over kitsch of kunst in Museum de Zwarte Tulp zal Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) opnieuw zo'n evenement organiseren. De naam klinkt als die van het bekende tv-programma en dekt ook die de lading.

Door Arie in 't Veld

Op dinsdagavond 16 april is eenieder van harte uitgenodigd om spulletjes die men ergens heeft opgeslagen of bijvoorbeeld uit een erfenis heeft verkregen, bij de VOL te laten taxeren door professionals. VOL-voorzitter Eric Prince zegt dat de bijeenkomst dit keer in De Vergulde Zwaan aan de Eerste Havendwarsstraat zal plaatsvinden, het gebouw waarin de VOL normaal haar werkzaamheden aan de dag legt. "Het is de bedoeling dat iedereen die meer wil weten over een bepaald voorwerp zich met dat voorwerp kan melden. Het gebouw van de VOL is niet verschrikkelijk groot. We hebben er dan ook voor gekozen dat de inbreng eerst naar een andere ruimte wordt gebracht om beoordeeld te worden. Dat gebeurt door professionals zoals Frank Schermer Voest voor het antiek, René van de Beld van Galerie De Kompaan, Hans en Saskia Niestadt voor wat betreft sieraden en juwelen en Ria Grimbergen voor met name oude of antiquarische boeken."

Prince zegt dat er juist in deze tijd nog wel eens iets bijzonders boven water kan komen, omdat veel mensen de zolder afstropen op zoek naar voorwerpen die ze beschikbaar kunnen stellen voor een rommelmarkt, of gewoon al jarenlang iets in bezit hebben waarover en waarvan ze wel meer willen weten. "De experts beoordelen de ingebrachte goederen vanaf 19.30 uur. Een aantal daarvan, dus niet alle inzendingen, wordt eruit gepikt en naar de grote zaal gebracht waar vanaf 20.00 uur de specialisten daarover het nodige zullen vertellen. De experts inspecteren, dateren en informeren over de werkwijze en de stijl waarin iets is gemaakt. Het kan wel eens een drukke bedoening worden, dus hebben we besloten dat per inzender niet meer dan twee stuks mogen worden ingebracht. En natuurlijk geeft de specialist ook antwoord op de prangende vraag of het kitsch of kunst betreft en wellicht weet men ook de waarde van het object aan te geven."

Vol=vol

De VOL-voorzitter denkt dat - gezien het grote succes van de eerste aflevering - het wel eens een drukke boel kan worden in De Vergulde Zwaan. "De toegang is gratis. Ook voor mensen die alleen maar willen komen kijken, maar het credo geldt: vol=vol. Het is een leuke variatie op onze regelmatige lezingavonden op de dinsdag en iedereen die dat wil kan iets ter beoordeling inbrengen. Uiteraard hopen we op veel belangstelling en daarom zullen we in de komende jaren meer van dergelijke avonden organiseren."


Paasbingo van De Gaapstokken

Lisse n Carnavalsvereniging De Gaapstokken organiseert ook andere activiteiten naast het carnaval.

Zo zijn de bingo-edities van de Lisserse club al jaren erg populair. Bij Speeltuin Kindervreugd in De Engel verzorgen De Gaapstokken op vrijdag 12 april de traditionele Paasbingo. Deze is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Met drie verschillende rondes bingo en afsluitend een grote loterij zijn er iedere editie weer prachtige prijzen te winnen. Het is daarmee een leuke avond uit voor jong en oud. De deuren van de zaal aan de Romijnstraat 50 openen om 20.00 uur en de bingo start om 20.30 uur. Meer info op www.gaapstokken.nl.