Afbeelding
Foto: A.in 't Veld

Spanning voor verkeersexamen

LISSE n Ongeveer 300 leerlingen van de Lissese basisscholen hebben vorige week het praktische verkeersexamen afgelegd. De jeugd startte op het parkeerterrein van Ter Specke, waarbij nagenoeg elke deelnemer een woord van moed kreeg toegesproken door wethouder Jolanda Langeveld.

Tekst & foto: Arie in 't Veld

De kinderen reden een route van zo'n 5 kilometer, waarbij vrijwilligers een aantekening maakten als er verkeersonveilige handelingen werden verricht. Voor het examen werden de fietsen gekeurd. Evenals in voorgaande jaren werd het evenement georganiseerd in nauwe samenwerking met VVN afdeling Lisse.

Wethouder Langeveld over het examen: "Aan de start kwamen veel zenuwachtige snuitjes vol opwinding en hopend dat het examen goed zou worden volbracht. De een wat stoerder dan de ander, maar allemaal vol spanning. Ze hadden stuk voor stuk goed geoefend, merkte ik in een kort gesprekje vooraf. Ook is de route met de klas een keer gereden en dat vonden ze wel heel prettig. De route onthouden vonden sommigen nog wat spannend, maar na de tip dat de borden konden worden gevolgd, gingen ze goed van start. Tussen elk 'startschot' zat ongeveer 30 seconden, dus het liep mooi op schema. Sommigen popelden echt om weg te gaan. Het weer deed goed mee, want naar mate de ochtend vorderde, werden de jassen uitgedaan. Bovendien was buiten fietsen beter dan binnen rekenen, heb ik van een aantal gehoord. Gezichten van opluchting toen ze weer terugkwamen en nu maar hopen op een goed resultaat. Dat volgt later. Ze hebben in ieder geval hun best gedaan. Het theorie- en praktijkexamen zijn echt belangrijk om te toetsen of er voldoende inzicht is in verschillende verkeerssituaties en of kinderen zich bewust zijn van veilig gedrag in het verkeer."

De wethouder bedankt de organisatie, vrijwilligers en hulpmoeders voor hun hulp.