Duin- en Bollenstreek als proeftuin voor Nationaal Park Hollandse Duinen

TOERISME n De Economic Board Duin- en Bollenstreek (EBDB) ziet kansen voor de regio in het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen.

Op initiatief van de EBDB hebben Koninklijke Horeca, Stichting Nationaal Park Hollandse Duinen, ondernemers en gemeentes uit de regio afgelopen periode de mogelijkheden verkend. Doel was te onderzoeken op welke wijze zij de ontwikkeling van het nationaal park kunnen ondersteunen. Conclusie is dat er veel kansen liggen voor de Duin- en Bollenstreek. Het nationaal park past bij de branding en marketing voor de regio en er wordt gedacht aan een pop-up bezoekerscentrum.

Hollandse Duinen is een nationaal park 'nieuwe stijl' en wil een sterke verbinding maken tussen stad, natuur, cultuur en landschap. Het park beslaat de lange en brede kuststrook die loopt van Hoek van Holland tot Hillegom. In het gebied liggen veertien gemeenten, waar ongeveer een miljoen mensen wonen en werken. Georgette Leltz is programmamanager van Nationaal Park Hollandse Duinen. Leltz: "Het wordt geen omheind natuurreservaat. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, maar ook uit de meer landinwaarts gelegen oude strandwallen en strandvlakten. Ook diverse dorpen in de Bollenstreek, Keukenhof, het Oosterduinse Meer, bossen en bloembollenvelden zijn onderdeel."

De Economic Board wil voor de Duin- en Bollenstreek graag een 'proeftuin' stimuleren waar bewoners, bezoekers en ondernemers met elkaar samenwerken aan een economisch sterk nationaal park. De EBDB wil daarom het nationaal park verbinden aan andere partijen en andere projecten binnen de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek. Want de plannen van het park sluiten goed aan bij de ambitie om de streek te profileren als een gezonde en energieke regio met een kuuroordstatus. Lars Flinkerbusch, directeur van de EBDB verwacht dat dit zal leiden tot meer werkgelegenheid in de sectoren gezondheid en toerisme. Sjaak van den Berg, voorzitter van de Landschapstafel is ook enthousiast: "Ik ben overtuigd van een gezamenlijke aanpak. Het nationaal park denkt niet in gemeentegrenzen en zo moeten wij er in de regio ook mee om gaan. Dus een prima initiatief om onze streek hiermee verder op de kaart te zetten."