Wethouders Van Trigt en Van Rijn en Stefan Hagebeek. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Wethouders Van Trigt en Van Rijn en Stefan Hagebeek. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto:

Iedereen kan sporten: volwassenenfonds Sport en Cultuur van start

Hillegom n De gemeente heeft zich vorige week officieel aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur. Bij deze officiƫle gebeurtenis waren wethouders Jan van Rijn en Fred van Trigt aanwezig, evenals de heer Stefan Hagebeek van het Team Sportservice Zuid Holland.

Het Volwassenenfonds Sport en Cultuur is bedoeld voor inwoners van Hillegom vanaf 18 jaar met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Via het fonds kunnen zij toch lid worden van een sportclub of aan iets creatiefs als dans, muziek, beeldende kunst of theater doen. Hillegom is de eerste gemeente van Nederland die deze mogelijkheid biedt, dus de bijeenkomst had een extra feestelijk tintje. Volgens Stefan Hagebeek leven 1600 volwassenen in Hillegom in armoede. "Zij zijn de doelgroep voor dit project. Mensen die in armoede leven missen vaak sociale contacten, omdat ze geen geld hebben om iets leuks te doen. Zij kunnen niet deelnemen aan sportieve of culturele activiteiten. Met dit fonds kunnen ze de contributie voor sport- of cultuuractiviteiten betalen en als ze hierna nog geld over hebben ook attributen of kleding aanschaffen". Van het Sportfonds kunnen ze 250 euro krijgen, van het Cultuurfonds 350 euro. Deze bijdrage kan worden aangevraagd door een tussenpersoon of intermediair, dat kan bijvoorbeeld de Buurtsportcoach zijn, iemand van de thuiszorg of een welzijnsinstelling. Via de website kunnen intermediairs zich aanmelden, want volgens Stefan Hagebeek kan een dergelijk project alleen maar werken als er voldoende tussenpersonen zijn. Zij moeten zicht hebben op de financiƫle situatie van de mensen die zij aanmelden en zijn ambassadeurs van het Team Sportservice Zuid Holland. Dit team is ook verantwoordelijk voor het Jeugd Sport- en Cultuurfonds, waar in Hillegom al een aantal jaren gebruik van gemaakt kan worden.

Van Rijn: "In Hillegom zijn volop mogelijkheden om te genieten van sport en cultuur en wij vinden dat inwoners met een kleine beurs hier ook gebruik van moeten kunnen maken." Van Trigt vult aan: "Sporten of creatief bezig zijn, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Ik gun het dan ook iedere inwoner van Hillegom om lid te worden van een club of vereniging. Ik ben blij dat we daar op deze manier aan kunnen bijdragen."

Meer intermediairs gezocht

Om zo veel mogelijk inwoners te bereiken en te helpen is het Volwassenenfonds nog op zoek naar intermediairs in de gemeente Hillegom. Het Volwassenenfonds Sport en Cultuur is een initiatief van Team Sportservice. Dit is de sportorganisatie die zich in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht inzet om zo veel mogelijk mensen de kracht van sport en bewegen te laten ervaren. Meer weten over het Volwassenenfonds? Kijk dan op www.hillegom.nl