Afbeelding
Foto: Esther Akerboom

Bijzondere eieren voor KiKa

KUNST n Het zijn de beroemdste eieren ter wereld, de Fabergé-eieren die ruim een eeuw geleden werden werden gemaakt als paasgeschenk voor de Russische tsaar. De originele eieren zijn uniek en onbetaalbaar, maar dankzij een schenking van de Sassenheimse mevrouw Clementine Bayer-Looman is het bij museum De Zwarte Tulp nu drie weken lang voor iedereen mogelijk om in het bezit te komen van een ei van het Huis van Fabergé of een van de Fabergé-style eieren uit de privécollectie van mevrouw Bayer-Looman.

Tekst & foto: Esther Akerboom

Werner van den Belt, directeur van het Museum, legt uit hoe deze actie tot stand is gekomen. "Een paar weken geleden kwam mevrouw gewoon binnenlopen met eieren in haar tas en de mededeling 'Ik ben 88 en heb zoveel eieren gespaard, de kinderen hebben er genoeg en ik wil de laatste aan een goed doel geven. De opbrengst mag voor de helft naar het museum gaan en de andere helft naar een algemeen goed doel.' Daar konden we wel wat mee."

KiKa

Als ander goed doel werd Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) gekozen. De eieren zijn prachtig uitgestald in de Comparitie van het museum, die gebruikt wordt voor lokale exposities. De drie eieren van het Huis van Fabergé staan te pronken in een aparte vitrine. "Kijk maar eens goed", zegt mevrouw Bayer Looman, "het is allemaal echt goud. In dat ene ei is een exacte kopie van het keizerlijke schaakspel gemaakt. Er zitten pincetjes bij om de schaakstukjes te kunnen verplaatsen. In het middelste ei is een beroemde fontein nagemaakt en er zit een speeldoosje in. Bij het derde ei hoort een ketting met dezelfde versiering die de dames vroeger droegen, zodat iedereen kon zien dat zij dat ei in bezit hadden."

De andere vitrines staan vol met prachtige eieren die door mevrouw Bayer zelf zijn vervaardigd. In de loop der jaren is zij een beroemdheid geworden op het gebied van het maken van Fabergé-style eieren. Zij organiseerde beurzen en gaf tot twee jaar geleden workshops over de hele wereld. Van den Belt is erg blij met deze schenking. "Als we van de opbrengst iets hebben aangeschaft, komt er zeker een bordje onder te hangen waarop de naam van mevrouw wordt genoemd."

De eieren zijn nog te koop t/m 12 mei. Ze kunnen in het museum worden afgerekend en meteen worden meegenomen. De prijzen lopen uiteen van 50 tot 7500 euro.