Links Jan Koot, rechts Aad Anthonissen tijdens een van de vele hardloopwedstrijden waar ze aan meededen. | Foto: pr
Links Jan Koot, rechts Aad Anthonissen tijdens een van de vele hardloopwedstrijden waar ze aan meededen. | Foto: pr Foto: Picasa

50 jaar hardlopen van start naar finish

LISSE n Dit jaar is het 50 jaar geleden dat ze begonnen met hardlopen, Jan Koot uit Lisse en Aad Anthonissen uit Noordwijkerhout. Koot liep in februari 1969 zijn eerste wedstrijd tijdens de AVRO Cross in Hilversum en Anthonissen deed in maart 1969 voor het eerst mee aan een strandloop, georganiseerd door De Spartaan en IJsclub Noordwijkerhout aan de Langevelderslag in Noordwijk.

Door Arie in 't Veld

Beiden hadden direct de smaak te pakken, want zij zijn daarna nog vele malen aan de start verschenen van ontzettend veel wedstrijden. Jan Koot heeft het allemaal bijgehouden en zijn teller staat al boven de 1500 deelnames, waaronder 275 halve en 6 hele marathons. Op 28 april hebben ze bij de Omloop van Noordwijkerhout in gesponsorde shirts van Melman Herenmode Sassenheim en L.J. Sport de 10 km gelopen.

Kilometerteller

"Het staat inderdaad allemaal beschreven met daarbij vermeld de afstand, organisatie, locatie en gelopen eindtijd. De kilometerteller staat inmiddels op circa 50.000. Aad hield het ook bij in zijn eerste jaren, maar is daarmee gestopt. Achteraf heeft hij daar wel wat spijt van, maar de herinnering aan al die lopen is er niet minder om. Hij liep alle marathons van de Bollenstreek die in de jaren zeventig en tachtig in zijn woonplaats met groot succes werden georganiseerd", aldus Koot.

Snelste tijd

Ook in wegwedstrijden, zoals de Zilveren Molenloop in Leiden, de CPC van Den Haag, hele en halve marathons in Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam scoorden beide atleten uitstekende eindtijden. In totaal kwam Aad tot een aantal van 11 marathons met een snelste tijd van 3.20.13 uur. Dat gebeurde op 4 februari 1978 in Apeldoorn. Jans snelste tijd op deze afstand staat op 3.42.00 uur, gelopen op het circuit van Zandvoort in 1975. Maar liefst 10 rondjes moest hij daarvoor afleggen. Gezamenlijk stonden Jan en Aad aan de start van de eerste halve marathon van Nederland. Jan kan zich feilloos herinneren dat de datum van deze spectaculaire wedstrijd plaatsvond op 18 maart 1972 op het strand en in de duinen van Scheveningen. Als de dag van gisteren weet Jan zich nog te herinneren dat hij met de NSL in 1973 in een stampvolle bus naar Egmond aan Zee ging om daar mee te doen aan de plaatselijke strandloop. "In verband met de oliecrisis mochten er op die zondag geen auto's rijden, maar de bus was een uitstekend alternatief."

Gouden tijdperk

Als toenmalig lid van de NSL deden zij altijd mee met de clubkampioenschappen en werden mooie prestaties behaald. Nog steeds zijn beiden actief in o.a. het Zorg en Zekerheid-circuit en Jan houdt het ook nog steeds vol om jaarlijks met het SPOC, een hardloopcompetitie in de Bollenstreek, mee te doen. Op 20 juni hoopt hij 80 jaar te worden. Daartegenover is Aad nog een jonkie met zijn 65 jaar. Een prachtig jubileum is behaald. Een gouden tijdperk waar Jan en Aad bijzonder trots op zijn.