Rentelening 't Speelkwartier wordt aangepast voor meer reserve

LISSE n Stichting Exploitatie 't Speelkwartier is eigenaar van het gebouw 't Speelkwartier en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Van dit gebouw wordt gebruikgemaakt door onder andere Da Capo en de Kinderopvang SKOL.

Door Arie in 't Veld

Conform de overeenkomst tot geldlening betaalt de stichting een vergoeding lening aan de gemeente, die jaarlijks wordt verhoogd met 3%. De financiële constructie die in 1996 is overeengekomen, is niet toekomstbestendig. Volgens wethouder Kees van der Zwet is de stichting op basis van deze financiële constructie niet in staat om voldoende reserve op te bouwen voor het uitvoeren van het (groot) onderhoud. Om die reden wordt voorgesteld de vergoeding lening met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 aan te passen naar een marktconforme rente van 1,5% voor een periode van tien jaar. Het vestigen van een eerste recht van hypotheek op het gebouw 't Speelkwartier is een aanvulling op afspraken in de koopovereenkomst (recht van terugkoop). De gemeente heeft hiermee een bevoorrechte positie in geval van een faillissement van de stichting. "We willen de stichting de ruimte geven om zich optimaal te richten op het samenstellen van een fonds en daarmee groot onderhoud te bekostigen."

Een en ander draait om het gegeven dat in 1996 een overeenkomst tot geldlening van € 232.502,92 is afgesloten tegen een jaarlijkse vergoeding van 6,5% met een jaarlijkse verhoging van 3%. In 2018 bedroeg deze vergoeding afgerond € 28.000,-. De financiële constructie is destijds opgericht vanwege een te verkrijgen belastingvoordeel. De stichting is als eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van gebouw 't Speelkwartier. In 2005 heeft de Stichting al eens bij de gemeente aangeklopt met de vraag of er geen andere constructie kon worden bedacht voor de 'vergoeding lening' die de stichting elk jaar verschuldigd is aan de gemeente. In 2014 heeft de stichting weer een brief aan de gemeente gestuurd waarin zij haar zorg uitspreekt voor de ontstane situatie. Zij heeft een (te) kleine onderhoudsreserve. De ontstane situatie is volgens Van der Zwet zorgelijk, als er geen actie wordt ondernomen dan komt de stichting in financiële problemen. Op korte termijn verwacht de stichting noodzakelijk onderhoud te moeten uitvoeren aan het dak (lekkage) en de cv-ketel moet worden vervangen. "Uit berekeningen blijkt dat met het aanpassen van de lening in marktconforme rente van 1,5% er voldoende reserve opgebouwd kan worden om het groot onderhoud uit te voeren."