Bloemencorso's toekomstproof

regio n Eind vorig jaar startte de business case 'Bloemencorso's toekomstproof'. Inmiddels is het alweer bijna een halfjaar later en ligt het bloemencorso achter ons.

De eerste resultaten van de businesscase zijn niet alleen te merken maar ook te zien. Zo is er een samenwerking en verbinding ontstaan tussen de besturen en vrijwilligers van het Bloemencorso van de Bollensstreek en de Flower Parade (voorheen Rijnsburgs Bloemencorso).

Samen werd afgelopen maanden verkend hoe er gebruikgemaakt kan worden van nieuwe kansen, professionalisering van de organisaties en nieuwe verdienmodellen. Dit door rondetafelgesprekken te houden met andere grote evenementenorganisaties zoals de Nijmeegse Vierdaagse, de Amstel Gold Race en Bevrijdingspop.

Hierdoor is er een goed inzicht verkregen in de kostenstructuren van andere evenementenorganisaties en werd veel geleerd over crowd- en routemanagement. Deze kennis kan meteen toegepast worden in de praktijk.

Binnenkort staat het laatste rondetafelgesprek op de planning: een masterclass met Jan Slagter van Omroep Max. In deze sessie worden de corso's vooral bekeken vanuit beelden en de beleving van bezoekers en 'kijkers'. De beide besturen zijn namelijk niet alleen op zoek naar een organisatorische professionaliseringslag, ze willen ook meer beleving terugbrengen in de evenementen.

Toekomstproof betekent dat de corso's ook interessant moeten blijven voor het vernieuwde publiek. Daarnaast zoeken de corso's steeds meer aansluiting bij elkaar en bij andere organisaties in de regio, om onder andere samen het verhaal van de streek te vertellen.


Wethouder reageert op afvaldumping

LISSE n In een reactie op het artikel van de bewonerscommissies (twee pagina's terug, red.) over het afvaldumpen zegt wethouder Kees van der Zwet dat die commissies contact met de gemeente hebben opgenomen over de ondergrondse containers op met name het Ruysdaelplein.

Door Arie in 't Veld

"De ondergrondse containers in Lisse kunnen door alle inwoners gebruikt worden. De restafvalcontainers zijn wel toegewezen aan groepen inwoners en afgesloten met een pas. Het is natuurlijk niet de bedoeling er ander afval in de container terechtkomt, dan waarvoor de container is bedoeld. Dit is wat mij betreft ook een aandachtspunt bij de evaluatie: vervuiling van de diverse afvalstromen. Steekproefsgewijs controleren wij dat. Dit is echter vrij lastig omdat je dan eigenlijk per container moet gaan controleren." De ondergrondse containers worden per categorie geledigd en voor het PMD, GFT en restafval via het vuilafvoerbedrijf verder gebulkt en bij verwerkers aangeboden. Het is dan vrij lastig om dit bij vervuiling te herleiden naar een bepaalde locatie. "Ik begrijp de zorg en wellicht de irritatie van de betrokken flatbewoners. Zij proberen zo goed mogelijk te scheiden, terwijl buurtbewoners, om op dit moment 1,91 euro te besparen, voor vervuiling van hun GFT- en PMD-containers zorgen.

Soms zitten containers 'vast' of zijn ze vol. Meerlanden leegt de container dan. Als blijkt dat dit op bepaalde plekken regelmatig voorkomt, dan wordt gekeken naar vaker ledigen of een extra container", aldus de wethouder.

Zomer

De wethouder zegt ook dat de gemeente het afvalinzamelsysteem de komende maanden evalueert. "Zoals toegezegd gaan wij als gemeente niet alleen met individuele inwoners in gesprek, maar ook met bewonerscommissies om hun ervaringen, tips en tricks te horen. Na de zomer ronden wij deze evaluatie af", verwacht Van der Zwet.