| Foto: archief/Arie in 't Veld
| Foto: archief/Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Dorpshart Lisse in beweging

n 'Consumenten komen voor het totaalpakket'

Lisse n Winkeliers, horecaondernemers, afgevaardigde van de gemeente en de lokale politiek en vastgoedondernemers kwamen op maandag 20 mei op uitnodiging van centrummanager John van der Tol en het bestuur van het Dorpshart Lisse in Hotel de Lis bijeen met als doel de samenwerking onderling te versterken en verbeteren.

Door veranderingen in het consumentengedrag, technologie en economie neemt de concurrentie tussen winkelgebieden toe en moeten deze gebieden zich aanpassen aan de vernieuwingen.

Lisse is naast Katwijk al in een eerder stadium door de provincie benoemd als een van de twee A-winkelgebieden met de grootste kansen in de Duin- en Bollenstreek.

De gemeente heeft met de vernieuwingen op 't Vierkant, de Heereweg en de Kanaalstraat al meerdere malen de portemonnee getrokken en heeft ook geld gereserveerd staan om te investeren in Het Blokhuis.

De ondernemers zijn nu aan zet.

Tijdens de bijeenkomst presenteerde George Hoogkamer, voorzitter Dorpshart, de visie vanuit de winkeliersvereniging. De basis hiervoor is door centrummanager John van der Tol opgehaald uit persoonlijke gesprekken met winkeliers, de winkeliers-enquête en de eerdere bijeenkomst van 25 maart.

'Geen visie van bovenaf'

Van der Tol: "In een proces waarin samenwerken van het grootste belang is, moet je een visie niet van bovenaf opleggen maar van onderaf ophalen. De ondernemersvereniging stond hier geheel voor open en heeft op maandagavond ook haar visie hier op afgestemd en gepresenteerd".

Verder werd gesproken over thema's als concreet beter samenwerken, koopzondagen, koopavonden, gezamenlijke activiteiten en promotie en de organisatiestructuur van een Dorpshart Lisse-bestuur.

Meer samenwerking

Dorpshart Lisse (voorheen Koopcentrum Lisse – KCL) bestaat al geruime tijd, maar stelt vast dat er nog veel verbetering mogelijk is. Amper een derde van de ondernemers in het centrum is lid.

Er is meer eenheid nodig, om zo meer consumenten aan Lisse te binden. George Hoogkamer: "Klanten komen niet meer voor jouw winkel of horecagelegenheid alleen, maar voor een totaalpakket.

Presenteer je als een eenheid. Daar moet je samen aan werken. De ene keer loopt die klant misschien jou voorbij naar de buurman, maar de volgende keer is het andersom.''

Nee, zegt Hoogkamer, het is misschien geen vernieuwend verhaal.

"Maar het wordt wel tijd dat we dit ook echt gaan doen.''