Flatbewoners hebben buik vol van afvaltoeristen

LISSE n De bewoners van de flats in de Ooievaarstraat, aan het Rembrandtplein en het Jacob van Ruysdaelplein hebben de buik vol van bewoners van eengezinswoningen en zelfs bedrijven die hun afval in de containers bij de flats dumpen.

Door Arie in 't Veld

Deze containers zijn alleen voor de flatbewoners bedoeld, maar worden ook door anderen gebruikt om vuil te storten. Bijvoorbeeld restafval in de GFT- of PMD-bakken. "Onvoorstelbaar", aldus Rick Lommerse van bewonerscommissie Ruysdaelplein en Frans Vroomans van bewonerscommissie Grote Ooievaar. "Inwoners die niet in een flat wonen, hebben drie containers in de tuin staan, maar komen vooral hun restafval bij ons in de verkeerde bakken dumpen, waardoor ze pakweg 1,90 euro per dumping uitsparen. Soms zit er zelfs puin van verbouwingen bij. We hebben al diverse malen mensen erop betrapt dat ze hun vuil in de bakken van de flats loosden. Maar ze staan je bijna naar het leven als je het lef hebt daar iets van te zeggen. Het gevolg van is wel dat onze bakken regelmatig overvol zijn en de flatbewoners hun vuil dus maar op de balkons moeten laten staan totdat de containers worden geleegd."

Vuil op balkon laten staan omdat bakken vol zijn

De bewonerscommissies stellen dat er over deze zaak al meerdere malen contact is gezocht met de gemeente en Meerlanden. "We hebben bijvoorbeeld het idee geopperd om die bakken af te sluiten met het pasjessysteem, zoals dat voor de restafvalbakken aan de orde is. Naar aanleiding van een brief van de gemeente waarin deze aankondigt dat we bezoek van een bureau konden verwachten om naar onze ervaringen met het nieuwe systeem te vragen, hebben we uiteraard gereageerd. Maar wie er ook aan de deur kwam, in ieder geval geen mensen van dat bureau. Dus wachten we sinds oktober op dat bezoek."

Ook staan er te weinig afvalbakken voor de Grote Ooievaar, zegt Vroomans. De ene PMD-bak die er staat moet door de bewoners van de Kleine en de Grote Ooievaar worden gedeeld. "Dan hebben we het wel over meer dan 200 huishoudens."

Oplossingen

De bewonerscommissie geeft aan dat met elkaar naar oplossingen van de gerezen problemen moet worden gezocht. "De gemeente zegt in een brief die door wethouder Kees van der Zwet is ondertekend: 'Zo werken we met elkaar aan een schoon en duurzaam Lisse.' Maar er komt helemaal niets van terecht en als Van der Zwet hierop wordt aangesproken, zegt hij dat er nog geƫvalueerd moet worden. Ook zouden wij over deze zaak worden gehoord, maar daar is nog niets van terechtgekomen."

Tijd voor actie

De woordvoerders van de bewonerscommissies laten merken dat men de buik vol heeft van deze zaak en men eindelijk eens actie verwacht. "Als we dat tegen Meerlanden zeggen, dan zeggen zij: "Laat Lisse eerst maar eens de rekening betalen." Wat hebben wij daar mee te maken? Wij willen gewoon dat de zaak wordt opgelost voordat er vandaag of morgen een handgemeen plaatsvindt, want de afvaldumpers zijn 's morgens heel vroeg of 's avonds laat in de weer. Ze vergeten dat we wel eens een hond moeten uitlaten en dit soort dingen dus zien. Overigens hebben we van sommige van die lieden foto's, maar gaan die niet gebruiken, tenzij de situatie volledig uit de hand loopt. En we vrezen dat dit kan gebeuren als er geen oplossing komt. De bewoners zijn het meer dan spuugzat."

Oplossing nodig voor het vandaag of morgen helemaal uit de hand loopt