Als het aan de gemeente ligt, blijft Meerlanden wel de afvalinzameling in Lisse doen. Wat betreft andere taken is dat nog niet zeker. | Foto: pr
Als het aan de gemeente ligt, blijft Meerlanden wel de afvalinzameling in Lisse doen. Wat betreft andere taken is dat nog niet zeker. | Foto: pr Foto: pr

Tibboel: 'Onderbouwing rond Meerlanden mist'

LISSE n De kans bestaat dat de gemeente bij Meerlanden enkele taken weghaalt en die zelf in uitvoering neemt. Het onderwerp lag donderdag op tafel in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur en was volgens Martijn Tibboel van de VVD niet goed onderbouwd.

Door Arie in 't Veld

"De argumenten die de gemeente aangeeft zijn er achteraf bijgesleept om het logisch te laten klinken, maar er mist een goede onderbouwing", zei Tibboel.

Wethouder Kees van der Zwet stelde dat na een contract van 10 jaar de gemeente zich moet bezinnen over hoe nu verder te gaan. "Een aantal taken biedt kansrijke mogelijkheden om dingen beter te organiseren door de eigen organisatie. Van belang is ook dat er binnen de samenwerking HLT een eigen dienst is die zonder allerlei schakels ergens aan de slag kan en een meerwaarde realiseert voor de inwoners. We willen twee dingen bereiken, namelijk meer kwaliteit en kostenbewaking."

Tibboel vond dat geen echte argumenten. Hij miste een onderbouwing over het zetten van die stap en hoe Meerlanden daarover denkt. "Ging het niet goed dan? Waarom zou Meerlanden een en ander niet goed kunnen oppakken? Ik heb het gevoel dat de ware reden niet met de raad wordt gedeeld en dat gevoel neemt u niet weg. U evalueert, koppelt terug naar Meerlanden en dan is er een uitkomst dat zij het beter kunnen of de gemeente moet zien het beter te gaan doen. Dus de vraag blijft hoe het proces gelopen is en waarom."

Van der Zwet gaf daarop aan dat Meerlanden voor een deel aannemer voor werkzaamheden is, maar de geëigende weg is ook om dat periodiek tegen het licht te houden. "Dan zien wij dat er betere prijs-kwaliteitverhoudingen op sommige punten zijn te realiseren. Maar in de basis zal Meerlanden de partij blijven voor de afvalinzameling. Voor andere onderdelen kunnen we in de markt kijken of er nieuwe mogelijkheden zijn voor onder meer infra, groenbeheer en beheer van het sportpark. Zoals het er nu naar uitziet, zijn er kansrijke mogelijkheden en de verwachting is ook dat er voldoende menskracht voorhanden zal zijn", aldus Van der Zwet.


Bijeenkomst Lisse Duurzaam

LISSE n In het gemeentehuis werd 14 mei een bijeenkomst georganiseerd door Lisse Duurzaam over het veranderende klimaat.

Wethouder Kees van der Zwet gaf aan dat het bestuurlijk een uitdaging blijft om maatschappelijk draagvlak te creëren als het aankomt op aanpassingen die te maken hebben met klimaatveranderingen. Erwin de Groot, beleidsadviseur Hoogheemraadschap van Rijnland, gaf een inkijkje in hoe het Hoogheemraadschap werkt. Uit eigen onderzoek zien ze dat factoren als droogte en hevige regenval steeds frequenter voorkomen. Men hield vorige zomer de weerberichten uit Zürich in de gaten om te kunnen voorspellen hoe bij ons het peil van de Rijn zou reageren. Geert van Poelgeest is initiatiefnemer van Operatie Steenbreek, waarover hij vertelde. Onder het motto 'stenen eruit, groen erin' kun je als inwoner zelf iets doen. Hoe minder stenen, hoe beter het water weg kan stromen tijdens een hevige bui. En het is beter voor de biodiversiteit. Ted Wiegman tot slot benadrukte dat het niet nodig is om gekapte bomen in de versnipperaar te gooien. Dit hout verwerkt Bollenstreek Hout tot hoogwaardige houten producten. Alle bezoekers kregen een grote zak zaden om zelf mooie bloemen te zaaien