Lisse heeft nieuwe erfgoedverordening

Lisse n In vervolg op wat ooit de monumentencommissie was, heeft Lisse nu een erfgoedcommissie. Net als Hillegom en Teylingen overigens. Het gemeentebestuur van Lisse wil de kwaliteit van de commissie en haar adviezen verhogen door kennis, ervaring en professionaliteit bij elkaar te brengen en kwam met een nieuwe Verordening Erfgoedcommissie Lisse 2019.

Door Arie in 't Veld

De colleges van Hillegom, Lisse en Teylingen behandelen aanvragen omgevingsvergunningen voor (Rijks- en gemeentelijke) monumenten en het aanwijzen van beschermd erfgoed vrijwel op gelijke wijze. Naast deze aanpak is in alle gemeenten een onafhankelijke erfgoedcommissie (commissie) ingesteld voor de advisering aan het college over onder andere de omgevingsvergunningen voor monumenten en het aanwijzen van beschermd erfgoed. Het gemeentebestuur van Lisse wil de kwaliteit van de commissie en haar adviezen verhogen door kennis, ervaring en professionaliteit bij elkaar te brengen en kwam met een nieuwe Verordening Erfgoedcommissie Lisse 2019. De nieuwe verordening komt op hoofdlijnen overeen met het model van de VNG en de huidige verordening. De nieuwe verordening moet door de drie gemeenteraden worden vastgesteld (ieder voor zijn eigen gemeente). Met de vaststelling van dezelfde verordening worden de werkwijzen in de drie gemeenten gelijkgetrokken. Voor de colleges verandert er niks: de commissie adviseert immers onafhankelijk en dat blijft zo.

Het effect dat wordt beoogd is de bescherming van het erfgoed in Lisse, door het instellen van een gezamenlijke, onafhankelijke commissie voor erfgoed die de colleges van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen op gelijke en professionele wijze adviseert over onder andere omgevingsvergunningen voor monumenten en het aanwijzen van beschermd erfgoed.

Bij het opstellen van de verordening is rekening gehouden met de wens van de lokale historische verenigingen zoals de VOL om aanwezigheid van lokale kennis van erfgoed in de commissie mogelijk te maken. De nieuwe verordening is inmiddels als hamerstuk door de gemeenteraad behandeld.


Inschrijven voor cursussen bij Volksuniversiteit

Lisse n Volksuniversiteit Lisse (VL) heeft het programma voor 2019-2020 nagenoeg rond. Het aanbod geeft op dit moment al ruim 180 activiteiten te zien, in de vorm van cursussen, workshops en lezingen.

Voor een groot deel bevat het programma de succesvolle cursussen en workshops van voorgaande jaren, waaronder het taalonderwijs op diverse niveaus, creativiteit, hobby, bewegen, cultuur en veel meer. Daarnaast is de VL er opnieuw in geslaagd om tientallen nieuwe cursussen te introduceren. Inschrijven voor een cursus of andere activiteit kan nu al want het actuele aanbod staat op www.volksuniversiteit-lisse.nl. Vroegtijdige inschrijvers maken de grootste kans op een plek bij de cursus of workshop van hun keuze.