VVD Lisse wil meer weten over functioneren GOM

LISSE n De VVD-fractie in Lisse wil meer weten over het functioneren van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en heeft daarover schriftelijk vragen gesteld aan het college.

Door Arie in 't Veld

"De laatste maanden zijn er kritische geluiden ontstaan vanuit de gemeenteraad van Teylingen, alsmede vanuit een deel van de sector zelf. Zo stelt men onder andere dat er een bedrijventerrein en een villawijk worden opgezet op een perceel van eersteklas goed ontsloten bollenlandschap. Verder dat medewerking wordt verleend aan de bouw van 600 GOM-villa's in het buitengebied, alles onder het mom van behoud van de Bollenstreek. Hierbij worden gebouwen van voormalige exporteurs gesloopt, die goed onderhouden zijn en voorzien zijn van moderne klimaatcellen. Deze kapitaalvernietigende projecten zouden volgens de bezwaarmakers deels bekostigd worden door de bouw van GOM-woningen. Na zo'n operatie zou echter uiteindelijk slechts een stukje land overblijven van hooguit 1,5 hectare, wat ook nog eens omsloten is door GOM-villa's. Er wordt voor gepleit de plannen van de GOM kritisch te toetsen en te bezien of dit écht in het belang is van de bollenteelt in de streek."

De fractie vraagt onder andere of het college bekend is met bovenstaande ontstane kritische geluiden en de resultaten hieruit en wat de reactie van het college hier op is. De fractie vraagt ook of het college het met de VVD eens is dat de GOM met haar herstructureringsactiviteiten op de goede weg is en trots kan zijn op de resultaten tot nu toe. Maar ook of het college het met de VVD-fractie eens dat het zorgwekkend is dat de ontstane kritische geluiden het draagvlak van de herstructurering door de GOM dreigen te ondermijnen. Volgens de fractie is veel gestoeld op onwetendheid in de diverse gemeenteraden over wat de GOM doet. "Deelt u dan ook onze mening dat het van belang is draagvlak te behouden c.q. terug te winnen voor de werkzaamheden van de GOM onder de bollentelers zelf en hiertoe met hen verder in gesprek te gaan en argumenten (opnieuw) te wisselen?", aldus de VVD-fractie in haar vragen.


Aanschuiven bij de Tafel van WelzijnsKompas

Lisse n De Tafel van WelzijnsKompas is iedere maandag in juni weer aanwezig in de bibliotheek van Lisse. Iedereen is welkom van 15.00 tot 16.30 uur met vragen over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten.

Aanschuiven bij de Tafel van WelzijnsKompas is geheel kosteloos. Je kunt een test doen om te ontdekken welk vrijwilligerswerk bij je past. Of een afspraak maken voor een adviesgesprek met een van de adviseurs van WelzijnsKompas. Maandag 17 juni is Atletiekvereniging de Spartaan aanwezig, een bruisende vereniging met ongeveer 800 leden en meer dan 250 vrijwilligers. Zij gaan graag in gesprek met mensen die een bijdrage willen leveren, er zijn altijd taken en functies die opgevuld kunnen worden. Bijvoorbeeld in de kantine, als jurylid, klaarzetten van materialen, schoonmaak, enz. Mensen kunnen zich ook aanmelden bij: vwcvoorzitter@avdespartaan.nl.

Op 24 juni staat Duofiets Hillegom-Lisse in de spotlights. Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan eens een kijkje nemen op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl. Wie liever informatie krijgt tijdens een persoonlijk gesprek, is maandag van harte welkom. Voor meer info en/of vragen, neem contact op met Ingrid van der Ploeg van WelzijnsKompas Hillegom, (0252) 757 100, bereikbaar van 09.00 – 12.30 uur.