Het monument in Hillegom. | Bewerking foto: Tony Whelan.
Het monument in Hillegom. | Bewerking foto: Tony Whelan. Foto:

Eindelijk Beatles monument voor 'vergeten' optreden

Hillegom n Onder grote belangstelling is zaterdag 8 juni het Beatles Treslong Monument onthuld door Marga van Praag, wethouder Karin Hoekstra en mede-initiator Johan van Buren. Oud-presentatrice Van Praag haalde herinneringen op aan het opreden van de legendarische band in 1964 waar zij een van de 150 VARA-genodigden was in Treslong.

Van Praag kan zich dit optreden nog goed herinneren. "Ik was destijds 17 jaar en gek van the Beatles en ik was onwijs blij dat ik erbij mocht zijn. Het was wel wat rommelig en het publiek begon al snel te dansen en bij de laatste nummers bleef er bijna niemand meer op de tribune zitten. Maar wel onwijs leuk".

Kunstenaar Nicolas Dings won bijna vier jaar geleden de ontwerpwedstrijd die door gemeente en Stichting Beatles Treslong Monument Hillegom was uitgeschreven. Eind vorig jaar gaf de stichting opdracht aan Dings om de opdracht uit te voeren. Dings werkte daarbij samen met Segno d'Arte uit Groot-Ammers om het monument te vervaardigen.

Terwijl velen denken dat the Beatles alleen in het Noord Hollandse Blokker hebben opgetreden, was het allereerste optreden in Nederland toch echt in Treslong Hillegom. Toen het 50 jarig jubileum in juni 2014 werd gevierd ontstond er in Hillegom toch weer een beetje Beatles koorts. Een prachtige tentoonstelling in het inmiddels gesloten Ford museum. Een aantal fraaie optredens in De Nachtegaal in Lisse. Het verboden BeatlesBollenstreekbier, bonbons van Pierre en de doop van de She Loves you tulp. Maar een ding ontbrak: een monument dat laat zien dat de beroemdste popgroep toch echt hun eerste optreden hadden in Hillegom.

Vier Beatlesfans Klaas Slootweg, Hans van Schie, Johan van Buren en Frans van der Riet bedachten een plan en meldden zich bij de gemeente Hillegom. Voormalig wethouder Gerrit Kleijheeg reageerde enthousiast en wilde graag meewerken. Het monument van bijna 4 meter hoog en 5 meter breed is uit plaatstaal gesneden en deels in elkaar gelast en heeft een prominente plek in het vernieuwde Burgemeester Van Nispenpark.

Naast historische- heeft het monument ook zeker toeristische waarde. Doordat het op plek nabij het centrum staat is de verwachting dat belangstellenden er ook voor kiezen een bezoek brengen aan middenstand en horeca.