Het hoogste podium was voor Wout Parlevliet, die de Tour de Lisse 2019 won. | Foto: Esther Akerboom
Het hoogste podium was voor Wout Parlevliet, die de Tour de Lisse 2019 won. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Kinderen fietsen Tour de Lisse

WIELRENNEN n Hoewel de Tour de Lisse niet elk jaar wordt verreden, is het wielerevenement uniek door haar karakter. De 43ste editie op het parcours van RTV De Bollenstreek in Lisse bracht 19 t/m 21 juni veel enthousiasme teweeg bij de 38 jonge deelnemers uit Lisse en omgeving en het publiek. De Tour de Lisse, een feest der herkenning, van generatie op generatie.

Door Jankees Faas

Slagerszoon Jan van Kesteren was een van de initiatiefnemers in 1957 om RTV De Bollenstreek op de kaart te zetten door een wielerkoers te organiseren voor kinderen op de basisschool. De eerste editie trok duizenden toeschouwers. Nico Castien was de eerste winnaar en ontving een fototoestel. De Tour de Lisse bleef jarenlang populair. Het startschot werd regelmatig gelost door een bekende wielerprof, zoals Joop Zoetemelk en later Lisses trots Sebastian Langeveld. De Tour de Lisse verdween echter ook een aantal jaren van het toneel. Cees Langeveld en Frans Overdevest wisten het evenement zo'n vijftien jaar geleden nieuw leven in te blazen. Nog steeds met het rondje Puntenburg, nog steeds met een prijs voor iedere deelnemer, gesponsord door ondernemers uit Lisse en omstreken.

In 2018 ging de Tour de Lisse niet door wegens geringe belangstelling. Dit jaar keerde het evenement terug, met een aantal aanpassingen: drie dagen koersen in plaats van vijf; de individuele tijdrit niet over Puntenburg, maar over het wielerparcours van RTV De Bollenstreek. De organisatie heeft nu al ideeën om het aantal koersdagen weer uit te breiden en ook weer eens te starten met een proloog vanuit De Engel.

De Tour de Lisse verbindt generaties. Gerard van Dijk deed 59 jaar geleden mee. Nu zag hij zijn kleinkind Bram Rooza deelnemen. Vroeger mochten kinderen vaak maar voor één sport kiezen. Dat is nu wel anders. De tweeling Kenji en Senna Winter zijn niet alleen actief in het voetbal, maar probeerden ook de pedalen zo snel mogelijk rond te krijgen. Het plezier straalde af van de kinderen. Om de eindzege werd gestreden tussen Wout Parlevliet en Lizzy Opstal. Parlevliet kreeg uiteindelijk de gele trui om zijn schouders als winnaar van de 2019-editie. Hij mocht ook de Frans Overdevest-wisselbokaal in ontvangst nemen.