Het pand aan de Heereweg kreeg door een bijzonder voorval de naam Welbedrogen. | Foto: AihV
Het pand aan de Heereweg kreeg door een bijzonder voorval de naam Welbedrogen. | Foto: AihV Foto: Picasa

Huizen op plek 'Welbedrogen'

LISSE n Een initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de realisatie van zes vrijstaande woningen aan de Heereweg. Op dit moment staan hier twee bedrijfspanden. Uit de adviezen blijkt dat het plan voldoet aan bestaand beleid. Besloten is in beginsel medewerking te verlenen door middel van een bestemmingsplanprocedure. Voordat het ontwerpbestemmingsplan ter visie gaat, wordt met de ontwikkelaar een anterieure overeenkomst aangegaan.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan vertelt dat de initiatiefnemer al eerder (in 2012) een schetsplan heeft ingediend voor de bouw van 22 appartementen en 3 woningen. "Dit hebben we niet passend geacht op deze locatie. Wel is toen medewerking van het wijzigen van de bestemming bedrijven naar wonen toegezegd. In 2016 volgde een nieuw voorstel. Dit keer voor 42 appartementen en 5 woningen, en ook dat hebben we niet wenselijk geacht. Op ons advies heeft de initiatiefnemer vervolgens het plan aangepast naar grondgebonden woningen, waarbij rekening wordt gehouden met het lint woningen aan de Heereweg." Volgens de wethouder worden de omwonenden bij goedkeuring van het plan tijdig geïnformeerd en is er de mogelijkheid om een inspraakreactie te geven en later eventueel een zienswijze.

Geschiedenis

De geschiedenis van het pand aan de Heereweg is bijzonder. Het betreft de voormalige bollenschuur met de naam 'Welbedrogen'. Het verhaal speelt aan het begin van de vorige eeuw. Er zou een belangrijke openbare verkoping plaatsvinden van gebouwen met nieuw woonhuis, kantoor en bloembollenschuren plus een aantal percelen land. Het bewuste pand was van de fa. Van Zanten & Nieuwerf, die ook het land beteelde. De percelen werden afgemijnd door de toen 33-jarige Jan Nieuwenhuis Dzn en zijn jongere broer Dirk. De totale koopsom bedroeg 54.420 gulden. De broers meenden snel te kunnen starten, maar het liep anders. Toen de baas van de fa. Van Zanten & Nieuwerf, de heer Isaac van Zanten, zijn bedrijf moest verlaten, konden de heren Nieuwenhuis tot hun ergernis hun nieuw verworven bezit niet in gebruik nemen. Isaac van Zanten verdween, maar zijn vader Rutgerd van Zanten betrok onmiddellijk de woning, het kantoor en de schuur en liet vervolgens het land als de wind vol met aardappelen en bonen planten. Het werd een zaak voor de rechter. De gedaagde verklaarde dat de gebroeders Nieuwenhuis zich helemaal niet bedrogen hoefden te voelen. Hij ontkende dat de failliet verklaarde Isaac van Zanten de betreffende schuur en percelen had ontruimd. Hij had ze gewoon aan zijn vader overgedragen. De rechter toonde aan dat de registratie had plaatsgevonden voor de verkoop aan de eisers. De gebroeders Nieuwenhuis hoorden de uitspraak van de rechtbank met afgrijzen aan: de heer Van Zanten stond ondanks alles in zijn recht en de vorderingen van de twee Lissers werden ongegrond verklaard. De rechter veroordeelde de Lissers ook nog om de proceskosten (98,20 gulden) te betalen. Vader Dirk wilde het geld wel voorschieten, mits zijn zoons hem beloofden om jaarlijks een flink bedrag af te lossen. En hij bedong tevens het recht de zaak een naam te geven. Zijn zoons hadden hiertegen geen bezwaar. Zodra de gebroeders het pand hadden betrokken, liet vader Dirk er de naam op schilderen die in de rechtszaal al geboren was: 'Welbedrogen'