Zij schaatsten bij 32 graden om vroeg in vorm te komen. | Foto: pr
Zij schaatsten bij 32 graden om vroeg in vorm te komen. | Foto: pr Foto: pr

Schaatsen bij 32 graden Celsius: 'Alleen maar blij gezichten'

SPORT n Op de eerste echte tropische dag, zondag 23 juni, hebben de schaatstalenten van STS-KGM het zomerijs getest in Thialf. Met 32 graden ging de clubselectie twee keer het ijs op.

De STS-KGM Clubselectie bestaat uit 12 schaatstalenten tussen de 13 en 17 jaar en twee mentoren. De selectie heeft inmiddels een regionaal karakter, hoewel de basis en begeleiding bestaat voornamelijk uit Lisse, zoals Pien Hersman (Nederlands Kampioen supersprint), Duco Jansen, Laura Linsen, Mijke Zwetsloot, mentoren Stan Zirkzee, Jelle van Rijn en trainers Martin Hersman, Jeff van Nobelen, Britt Huurman, Richard Jansen en Michel Hulshof (Sassenheim).

Vroeg in vorm

De schaatsers moeten al vroeg in het seizoen in vorm zijn om zich te kunnen plaatsen voor de diverse Nederlands Kampioenschappen. Dit is de reden dat er meerdere trainingsdagen in Thialf en Leeuwarden zijn gepland deze zomer. Martin Hersman kijkt met plezier terug naar de eerste ijsdag: " Je ziet dat de schaatsers makkelijker kunnen schakelen van de skeelers naar het ijs. Dit is een voordeel als we straks in oktober weer gaan beginnen met de dagelijkse ijstrainingen en al vroeg in het seizoen snelle tijden gereden moeten worden. Dit geldt met name voor de B-junioren, maar het is ook voor de jongere rijders prettig om al snel in het schaatsritme te zitten. Het is best vreemd, schaatsen met 32 graden, maar we hebben genoten. Wij als trainers hebben alleen blije gezichten gezien bij onze toppertjes. Schaatsen is toch het mooiste wat er is? Dan maakt de temperatuur niet uit."