Afbeelding
Foto: pr

Nieuwe expositie toont ambities museum

Lisse n Museum de Zwarte Tulp heeft de ambitie om op de nieuwe locatie onder een nieuwe naam uit te groeien tot een internationaal museum over alle facetten van de bolbloem. Wie meer wil weten over het Holland Tulip Museum kan de komende maanden terecht bij de nieuwe tentoonstelling in Lisse.

'Panorama Tulipland 3.0', de naam van de tentoonstelling, is te zien van zaterdag 29 juni t/m 27 oktober. Hier worden de uitgezette lijnen met unieke objecten en kunst zichtbaar gemaakt. Bruiklenen zijn er van bekende musea zoals Singer Laren. De bezoeker ziet letterlijk verschillende bouwstenen die richting gaan geven aan het nieuwe museum. Zoals bouwstenen van Jan Six II van Hillegom tot aan de eerste versie van het beroemde Panorama van Leo van den Ende. Dit eerste unieke panorama werd door de kunstenaar in vier maanden geschilderd en diende als voorstudie voor het latere bekende Panorama Tulipland. Moderne en hedendaagse kunst is er ook in de vorm van fotografie van Marie Cécile Thijs en Marcel van der Vlugt, tulpenvazen van Bernard Heesen en Josja Schepman en een proefpaneel van Jennifer Tee behorend bij haar kunstwerk in een nieuw Amsterdams metrostation. De bollenvelden van Anton Koster uit de collectie van het museum krijgen gezelschap van schilderijen van Ferdinand Hart Nibbrig en fotografie van Leendert Blok (voor het eerst getoond) en Marcel van der Vlugt.


Tentoonstelling Hans Berkhout

Lisse n In het pand Kanaalstraat 17 bij Makelaarshuis Frank Miller is van begin juli tot eind augustus is werk te zien van Hans Berkhout uit Noordwijk.

Voor Hans is schilderen een ambacht, een samenspel tussen verf, medium, doek en kwasten. Een techniek, die je moet leren door vaak doen, goed kijken, en te leren van je 'fouten'. Van 1999 tot 2005 heeft Hans met de Maandagschilders naar de waarneming geschilderd. Meestal buiten. Zes jaar studie, naar de natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Maar wat is de werkelijkheid, na 5 uur schilderen op een plek? Het licht verandert, hiermee de kleur, lichtval en de schaduwpartijen. Daarbij staat de wereld niet stil, dus ook het onderwerp verandert. Het komt erop aan om keuzes te maken, hoe de werkelijkheid weer te geven. Tegenwoordig werkt hij voornamelijk vanuit een atelier in binnen- of buitenland. Tijdens deze expositie, naast landschapsschilderijen ook vervormde portretten uit de serie Identity. Openingstijden vanaf begin juli: dinsdags van 09.00 tot 17.00 uur, donderdags van 09.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur, zaterdags van 09.00 tot 17.00 uur. Meer info over de schilder op www.hansberkhout.nl.

Afbeelding