Gemeenteraad bezorgd over huishoudboekje

LISSE n De gemeenteraad maakt zich zorgen over de financiële situatie van Lisse. Dat is naar voren gekomen in de algemene beschouwingen op de kadernota en het college van B en W is het daarmee eens.

Door Arie in 't Veld

"Wij zijn net als u even bezorgd over de financiële situatie van Lisse. Er spelen complexe en uiteenlopende factoren die nu samenkomen. Dat samenspel zorgt voor een uitzonderlijke en ingewikkelde financiële opgave. Samen duurzaam denken, samen vernieuwend doen. Hier hoort een duurzaam en gezond huishoudboekje bij. Wij willen dat Lisse voor inwoners, bedrijven en instellingen financieel gezond blijft. In de afgelopen periodes hebben we de begroting steeds sluitend kunnen houden door reserves in te zetten. Gevolg is dat onze reservepositie geleidelijk is gaan dalen. Dit dalende verloop wordt onvoldoende opgevangen door incidentele of structurele toevoegingen aan deze reserves. Als we op die manier doorgaan, zullen de reserves, de gezamenlijke spaarpot van onze inwoners, uiteindelijk uitgeput raken. Terwijl we die reserves soms nodig hebben om doelstellingen te realiseren waarvoor ze bestemd zijn. En we willen ze als buffer hebben om onverwachte tegenvallers op te vangen, zoals de kostendekkendheid van gemeentelijke dienstverlening", aldus B en W.

Wonen

Over het onderwerp wonen zegt het college in antwoord op de gehouden beschouwingen dat iedereen recht heeft op een woning. Maar de ruimte en het aanbod zijn schaars en er zijn veel doelgroepen die zoeken naar woonruimte. De vraag naar sociale woningbouw is groter dan het aanbod; daarom is er druk op deze markt. Het college wil stappen zetten om sneller huisvesting te realiseren voor diverse doelgroepen, zoals starters, hulpbehoevende ouderen, arbeidsmigranten, spoedzoekers en doorstromers. Inmiddels zijn hiervoor twee projecten in werking gezet: de Cardea-school staat te koop (senioren met een zorgvraag) en plan Linker (doorstromers incl. verevening) is goedgekeurd.

Bereikbaarheid

Ook wat betreft de bereikbaarheid van het dorp in met name de Keukenhofperiode, deelt het college de zorgen van de raad. "Zoals wij al eerder hebben aangegeven, willen we tot een integrale visie komen vóór we concrete acties ondernemen. Dat doen we niet alleen intern binnen onze werkorganisatie, maar ook binnen de regio: met omliggende gemeenten en onze partners. Met deze integrale blik willen we graag komen tot korte- en langetermijnoplossingen voor Lisse en de Bollenstreek. Daarin nemen we de drukte van de Keukenhof mee, evenals de drukte door het jaar heen. Wij hebben samen met omliggende gemeenten en partners de afgelopen jaren gewerkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid in de regio. Eén van de belangrijkste dossiers op dit terrein vormt de Duinpolderweg. De recente ontwikkelingen in de provincie Noord-Holland brengen onduidelijkheid. Uiteraard dringen we aan op een bestuurlijk gesprek op korte termijn, zodat we duidelijkheid krijgen over het onderdeel mobiliteit in de Duin- en Bollenstreek uit dit coalitieprogramma. Wij betreuren de mogelijke vertraging die deze wending oplevert. Maar bovenal vinden we de onzekerheid die dit meebrengt voor een deel van onze direct hierbij betrokken inwoners en bedrijven onverteerbaar."

Het college zegt verder dat de druk op het wegennet groter is dan bijgebeend kan worden. "Lisse wil, als centraal punt binnen de vervoerslijnen, het initiatief nemen voor een aanpak die de bereikbaarheid verbetert. Samen met de Bollenstreekgemeenten willen we een aanpak realiseren op strategisch én operationeel niveau, die zowel binnen als buiten het Keukenhofseizoen vruchten afwerpt. Keukenhof is een belangrijke strategische partner en we werken op basis van onze convenantafspraken samen op dit dossier. Daarnaast zijn we met Keukenhof in gesprek over de evaluatie van dit seizoen. En hun mogelijkheden om zelf voor de korte termijn maatregelen te treffen op basis van hun kennis en ervaring."