Phishing, het 'hengelen' naar wachtwoorden voor internetbankieren, is een groeiend probleem. | Foto: Pixabay
Phishing, het 'hengelen' naar wachtwoorden voor internetbankieren, is een groeiend probleem. | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

ANBO in actie tegen criminaliteit

SENIOREN n Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2018 bijna 43.000 keer werd ingebroken. Daarnaast worden ouderen regelmatig slachtoffer van online oplichting. En omdat de impact op slachtoffers heel groot is, komt ANBO, belangenbehartiger van senioren, met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid dit najaar in actie.

Criminelen proberen voortdurend nieuwe manieren te vinden om mensen geld afhandig te maken. Zo zien bijvoorbeeld e-mails, waarbij je op foute links moet klikken of gevraagd wordt geld over te maken, er steeds echter uit. Het is dan ook belangrijk dat mensen zichzelf beter beschermen. Vooral ook omdat uit eerder onderzoek onder bijna 4.500 ouderen blijkt dat veel mensen dénken dat ze goed voorbereid zijn, bijvoorbeeld op babbeltrucs en phishing. Maar deze vormen van criminaliteit zijn een groeiend probleem en daarom vermoedt ANBO dat mensen hun vaardigheden overschatten. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: "Om te zorgen dat mensen voorbereid zijn en zich assertief en weerbaar voelen, wil ANBO ervoor zorgen dat mensen minder snel slachtoffer worden. En áls ze toch slachtoffer worden, dat zij weten wat ze moeten doen. Daarvoor doen we twee dingen: we geven tips en we trainen vrijwilligers om later dit jaar bij mensen thuis voorlichting te geven."

Een aantal inbraakpreventietips:

- Sluit altijd alle ramen en deuren. Draai deuren op slot, ook als u maar even weggaat. Deuren die alleen 'in het slot vallen' zijn gemakkelijk te openen voor inbrekers;

- Gebruik uw buitenverlichting. Bijvoorbeeld op een bewegingssensor.

- Een goed slot heeft een Politiekeurmerk Veilig Wonen. Verzekeraars geven vaak premiekorting als u goed hang- en sluitwerk heeft.

- Zet waardevolle spullen uit het zicht.

Tips tegen oplichting aan de deur:

- Kijk voor u opendoet wie er heeft aangebeld en zorg dat de deur op een kier kan met een deurketting of kierstandhouder.

- Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek.

- Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld geld? Laat mensen buiten wachten en doe de deur dicht.

Liane den Haan: "Veel mensen schamen zich als ze zijn opgelicht aan de deur. Ze denken: hadden we maar beter moeten opletten. Maar doe altijd aangifte. Dan kan de politie op zoek naar de dader en wordt ook duidelijker hoe vaak oplichting aan de deur voorkomt."

Gezocht: ANBO-vrijwilligers

Om mensen thuis informatie te geven om criminaliteit te voorkomen, zoekt ANBO vrijwilligers. In het najaar organiseert zij een aantal bijeenkomsten om nieuwe vrijwilligers daarvoor te trainen. Tijdens de training gaat zij in op mentale weerbaarheid, voorbereiding op babbeltrucs, phishing en andere vormen van online oplichting, veiliger internetbankieren en het beveiligen van apparaten. Ook krijgen vrijwilligers meer inzicht in de mogelijkheden om een huis beter te beveiligen. Meer info op: www.anbo.nl/veilig.