Voorkant van het eerste Nieuwsblad van 2019 van de VOL.
Voorkant van het eerste Nieuwsblad van 2019 van de VOL. Foto: Oud Lisse

VOL wil burgerparticipatie bij Erfgoedcommissie

Het 'Nieuwsblad' is het kwartaalblad van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud-Lisse" (VOL) in een full colour uitgave op A4-formaat van 32 pagina's. Dit blad is gratis voor leden van de VOL. Het bevat veel en grote foto's in kleur met interessante artikelen over de cultuurhistorie van Lisse. Ook zijn er een aantal min of meer vaste rubrieken Eén daarvan is de rubriek Nieuwsflitsen.

In het eerste nummer van 2019 staat een Nieuwsflits die gaat over de nog stroeve relatie van de VOL met de ambtenaren van HTL (Hillegom, Lisse, Teylingen) over de nieuwe HTL Erfgoedcommissie. Deze komt in de plaats van de drie afzonderlijke Erfgoedcommissies. Onderstaand stukje komt uit deze Nieuwsflits.

Het College van B&W van Lisse is bezig om de samenstelling van de nieuwe HTL Erfgoedcommissie te realiseren. Dit werd op de Lissese Erfgoedcommissievergadering van 7 februari 2019 besproken. De Werkgroep Monumenten van de Vereniging Oud Lisse zou graag een positieve bijdrage willen leveren door mee te denken en te adviseren. De VOL wil graag een vergelijkbare samenstelling als de Erfgoedcommissies in Katwijk, Noordwijk en Leiden. Dit is de VOL ook geadviseerd door het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Helaas kreeg de werkgroep Monumenten van de VOL de stukken voor de vergadering van de Erfgoedcommissie van 7 februari 2019 niet toegestuurd. In het kader van de burgerparticipatie, waar het college zo'n voorstander van is sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen, zou het college deze inzage van de te behandelen niet-vertrouwelijke stukken juist moeten bevorderen.

De VOL heeft op 21 februari 2019 een verzoek ingediend bij het Lisser college t.a.v. Mevr. J.P.M. van der Laan, wethouder Cultuur en Monumenten. Het was een verzoek om verstrekking van niet-vertrouwelijke agendastukken van de Erfgoedcommissie aan de werkgroep Monumenten van de VOL. Dit om goed mee te kunnen denken en adviseren bij de vergaderingen. Vóór 2017 kreeg de werkgroep voor een vergadering deze stukken wel, waardoor men heel wat positieve bijdragen heeft kunnen leveren. Tot zover deze Nieuwsflits.

De wethouder heeft in een gesprek met de VOL aangegeven open te staan voor bijdragen die de VOL kan leveren. Desondanks heeft de werkgroep Monumenten van de VOL geen relevante stukken ontvangen voor de vergadering van de Lissese Erfgoedcommissie van afgelopen 11 juli. Ook lijkt het erop dat er in de samen te stellen HTL Erfgoedcommissie geen participatie vanuit de historische verenigingen komt. In Teylingen is dat al bijna besloten, tot groot ongenoegen van de drie plaatselijke historische verenigingen. De vertegenwoordiger namens de VOL in de huidige Erfgoedcommissie Lisse, Leo Dubbellaar, is een groot voorstander van participatie van de historische verenigingen in de nieuwe HTL Erfgoedcommissie: "Inderdaad ben ik van mening dat de historische clubs in de commissie een rol moeten krijgen. Juist daar zit de kennis en tot nu toe heb ik daar dankbaar gebruik van kunnen maken. Zij zijn de ogen en oren."

Hopelijk komen de gemeenteraden van HTL tot de conclusie dat info vanuit plaatselijke historische verenigingen onontbeerlijk is voor een goed monumentenbeleid.