Omgevingsraad Schiphol gaat nieuwe fase in

REGIO n De Omgevingsraad Schiphol heeft afscheid genomen van zijn voorzitter Hans Alders. Meer dan 12,5 jaar leidde hij het overleg over de ontwikkeling van Schiphol, waarbij 40 adviezen aan het kabinet werden opgeleverd. Het afscheid vond plaats op een minisymposium over de rol van maatschappelijke akkoorden dat door de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen ter gelegenheid van zijn afscheid werd georganiseerd.

Tijdens het minisymposium reflecteerden mr. Th. C. de Graaf (vice-president van de Raad van State), drs. M.I. Hamer (voorzitter van de Sociaal-Economische Raad) en drs. J.M.M. Polman (voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur) op de betekenis van akkoorden in verhouding tot de rol van de politiek.

De minister roemde Alders voor de wijze waarop hij jarenlang rust heeft weten te scheppen in het debat rond luchtvaart, na jaren "waarin iedereen elkaar voor de rechter sleepte". Zij gaf ook aan dat we in een nieuwe fase zijn gekomen waarin opnieuw gezocht moet worden naar de wijze waarop belanghebbenden kunnen meedenken en meedoen. Daarbij hoort volgens de minister ook de nieuwe aanpak die zij eerder presenteerde, waarbij de luchtvaart de groei eerst moet verdienen.

Aan Alders werd door de minister het eerste exemplaar van de bundel "De luchtvaartpolder 2006- 2019. Hoofdstukken van Hans Alders" uitgereikt. Hierin wordt een overzicht gegeven van de uitgebrachte adviezen, de opgeleverde resultaten en de gevolgde werkwijze van de voorzitter. In de bundel komen ook de 'partners uit de polder' aan het woord. Vanuit hun verschillende perspectieven zijn luchtvaartsector, bestuurders, bewoners, bedrijfsleven en milieubeweging eensgezind in hun waardering van de grote verdienste van Hans Alders voor zowel de luchtvaartsector als de omgeving van Schiphol.

Waardering was er eveneens voor Kees van Ojik, de huisarts die als vertegenwoordiger van de omwonenden aan tafel jarenlang de verantwoordelijkheid nam om bruggen te slaan naar de andere belangen. In januari dit jaar legde hij zijn functie neer. Hij was het niet eens met de koers van andere bewoners, die tegen verdere groei van Schiphol zijn. De 84-jarige Van Ojik zou zich sowieso niet meer verkiesbaar stellen voor een nieuwe periode vanwege zijn leeftijd. Voor zijn 12,5 jarige inzet werd Van Ojik door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De minister speldde hem aan het einde van het symposium de bijbehorende versierselen op.

Per 1 juli 2019 is de heer Pieter van Geel benoemd door de minister als interim-voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol. Hij zal leiding geven aan de evaluatie van de Omgevingsraad Schiphol. De resultaten van de evaluatie worden in het najaar verwacht, zodat over een toekomstgerichte organisatie van de Omgevingsraad kan worden besloten in de Luchtvaartnota.