Afbeelding
Foto: pixabay

HLT en Noordwijk actualiseren archeologische waardenkaart

Hillegom n De gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk laten dit jaar hun archeologische waardenkaart actualiseren. Doordat de grond van veel agrarische percelen in het verleden al eens is omgezet, zullen veel archeologische resten verdwenen zijn. Dit moet in kaart worden gebracht zodat er bij toekomstige plannen niet opnieuw archeologisch onderzoek hoeft te worden uitgevoerd. Inwoners worden uitgenodigd om mee te denken en informatie aan te leveren.

De bollenstreek heeft een uitzonderlijk rijk verleden. Al in de late steentijd (ca. 2500 jaar v.Chr.) woonden hier mensen en zij lieten sporen van hun verblijf in de bodem achter. De gemeentes beschermen deze resten via het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning. Overal waar archeologische resten verwacht worden en de bodem verstoord wordt, moet eerst een onderzoek worden uitgevoerd om deze resten veilig te stellen. In 2014 lieten de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk samen met Katwijk een archeologische waarden- en verwachtingenkaart maken. Op deze kaart staat waar bekende archeologische resten liggen en waar men vermoedt dat ze gevonden kunnen worden. Veel percelen in deze streek zijn in gebruik voor de bollenteelt of zijn dat in het verleden geweest. Bollenteelt vereist soms diepe grondbewerking. Dit kan ertoe hebben geleid dat archeologische resten zijn verstoord of zelfs volledig zijn verdwenen. Aan de hand van archiefstukken probeert een onderzoeksteam van Erfgoed Leiden en Omstreken momenteel te achterhalen op welke percelen deze grondverstoringen hebben plaatsgevonden. Dit zal leiden tot een verstoringenkaart op basis waarvan de archeologische waardenkaart geactualiseerd kan worden. De verstoringenkaart voorkomt dat er in de toekomst onderzoek moet worden uitgevoerd.

Lever informatie aan

Inwoners van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk die in het verleden grondbewerkingen hebben laten voeren op hun perceel (dieper dan 30cm), die dat kunnen onderbouwen met kaarten, tekeningen en facturen worden verzocht voor 15 september deze kennis te delen. Zo kan de gemeente deze informatie verwerken in de verstoringenkaart. Bijdragen kunnen naar: bodemverstoringen@erfgoedleiden.nl. Bellen voor meer info kan naar: Chantal Bekker, 14 0252 (Hillegom, Lisse).


'Schilderen als Hundertwasser'

Lisse n Onder deskundige leiding van Patricia de Jong organiseert Stichting De Paraplu een workshop schilderen met een bijzondere techniek, ontwikkeld door de Oostenrijkse kunstenaar en architect Hundertwasser.

Kenmerken zijn: toepassing van vele 'dunkelbunte' kleuren; een afkeer van rechte lijnen; gebruik van specifieke symbolen waaronder uientorens, ogen, bomen op daken, tranen of druppels en spiralen (zie foto). Met het herhalen van deze eenvoudige vormen kan ook de ongeoefende schilder een mooi resultaat bereiken. De uitvoering is op aquarelpapier met onder andere ecoline. De workshop is op woensdag 7 augustus van 10.00 tot 12.00 uur in De Beukenhof, Eikenlaan 2. De kosten bedragen 5 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan tot 4 augustus bij Lida Zoet, tel. 410331 (na 17.00 uur) of e-mail: lidazoet@hotmail.nl. Let op: er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.