Elaine (links boven), Maayke (midden) en Roxanne (rechts). Midden onder staat Esmee. | Foto: pr
Elaine (links boven), Maayke (midden) en Roxanne (rechts). Midden onder staat Esmee. | Foto: pr Foto:

Delegatie van Lisser Kaninefaten naar World Scout Jamboree in VS

n 'Je leeft maar één keer, je maakt dit maar één keer mee'

Lisse n Ruim duizend Nederlandse scouts vertrokken zondag naar de Verenigde Staten voor de Wereld Jamboree, een internationaal scoutingkamp dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd. Hier komen ruim 40.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen. Ook Lisse is vertegenwoordigd, want van de Lisser Kaninefaten zijn vijf jongeren mee: Esmee, Siebe, Roxanne, Elaine en Maayke. Zij zijn ingedeeld in de troep Roze Koeken die uit 35 scouts en 4 troepstaf bestaat.

Voorafgaand aan het vertrek hebben de scouts zich goed voorbereid op hun reis. Dit gebeurde onder andere via het contingentskamp, waarbij alle scouts van het Nederlands contingent bij elkaar kwamen en de scouts aan de slag zijn gegaan met de laatste voorbereidingen voor de reis en het verblijf in Amerika, waarbij de nadruk lag op culturele verschillen en uitwisseling. Daarnaast hebben de scouts meerdere kampen met hun troep gehad waarin zij zich hebben voorbereid op deze onvergetelijke reis.

"Toen ik van deze reis hoorde was ik eigenlijk gelijk al enthousiast. En toen mijn andere scoutingvrienden ook mee wilden, stond mijn besluit vast, dat wilde ik ook! Het lijkt me een leuke reis omdat het zo'n grote ervaring is en je zoveel mensen leert kennen", vertelt de 15-jarige Maayke van Eijk die bij de Lisser Kaninefaten zit. "De jamboree gaat vooral over contact leggen met andere culturen, maar je kan daar ook heel veel leuke activiteiten doen, zoals raften, een zipline afgaan en klimmen."

De 16-jarige Elaine kijkt ook uit naar deze sportieve elementen. "Die doe je in je troep of in je ploeg. De troep bestaat uit 39 mensen. En in de ploeg ben je met 8 à 9 mensen van je troep. Het leuke is dat je activiteiten doet met andere mensen en dat je die daardoor beter gaat leren kennen. Je leert zelfs nieuwe gerechten kennen, want van elk aanwezig land is er een foodhouse. Daar verkopen ze typische gerechten uit dat land."

Esmee Dongelmans is 16 jaar en zat al 9 jaar bij de Lisser Kaninefaten. Ook zij maakt deel uit van de Roze Koeken. "Dat deze Jamboree plaatsvindt in de Verenigde Staten, maakte dat ik supergraag mee wilde. Een keer naar Amerika gaan is echt een droom voor me. Dit is dus mijn kans. Ook lijkt het mij geweldig om in aanraking te komen met zoveel verschillende culturen en mensen." Esmee hoopt er ook zelfverzekerder te worden. "Ik ontmoet er heel veel nieuwe mensen waar ik mee moet kunnen communiceren in het Engels. Als ik dat nu zou moeten doen, zou ik waarschijnlijk te bang zijn om het te doen, maar daar moet ik wel. Het helpt ook dat je weet dat je niet de enige bent die het eng vindt. Iedereen gaat door hetzelfde heen. Ik kijk er heel erg naar uit. Je leeft maar één keer, dus pluk de dag en geniet, je maakt dit tenslotte maar één keer mee!!"

World Scout Jamboree

De World Scout Jamboree is een vierjaarlijks kamp voor scouts van over de hele wereld. Er doen ongeveer 40.000 scouts aan mee uit 150 verschillende landen. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland georganiseerd. In de VS vindt de World Scout Jamboree plaats van 22 juli t/m 2 augustus. Scouts uit de hele wereld kamperen er op hetzelfde terrein, leren elkaar kennen en ervaren de cultuurverschillen. Samen met een voor- of nareis door het gastland maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers.


Nieuwe Omgevingswet in de maak

LISSE n Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 1 juli 2015 ingestemd met de nieuwe Omgevingswet. Begin 2016 stemde ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel. De wet treedt in 2021 in werking. Er is 90 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het bijbehorend digitaal stelsel. Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. De vernieuwing betreft alle burgers en bedrijven, dus ook die in Lisse. Een en ander werd onlangs aan de pers uitgelegd.

Door Arie in 't Veld

Zo wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Bijvoorbeeld woningbouw op voormalige bedrijventerreinen of de bouw van windmolenparken.

De komst van de Omgevingswet betekent dat er veel verandert. De wet bundelt bijvoorbeeld 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Het is belangrijk dat de overheid nu al begint met de voorbereidingen. Anders lukt het niet om de wet in 2021 goed in te laten gaan.

Het omgevingsrecht bestaat nu nog uit tientallen wetten en honderden regelingen voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Zij hebben allemaal hun eigen uitgangspunten, werkwijzen en eisen. De wetgeving is daardoor te ingewikkeld geworden voor de mensen die ermee werken. Daardoor duurt het bijvoorbeeld langer voordat een project kan starten.

Willen burgers of bedrijven straks een project of activiteit starten? Dan hoeven zij straks nog maar 1 vergunning (digitaal) aan te vragen bij 1 loket. De doorlooptijd van een vergunningsaanvraag wordt verkort van 26 weken naar 8 weken. Daarna neemt de gemeente of de provincie een beslissing. Zijn de gemeente en de provincie allebei verantwoordelijk voor de vergunningaanvraag? Dan neemt maar een van beide de beslissing. Dit is makkelijker voor de aanvrager. Ook is de vergunningaanvraag zo sneller afgehandeld.

Afbeelding