Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

De wereld op zijn kop!

Terug van weg geweest na de zomervakantie. Een onvergetelijke vakantie of een om gauw te vergeten. Maar er is vast van alles gebeurd, leuke of minder leuke dingen, spannende of ontspannende momenten. En dan is daar de onvermijdelijke terugreis, naar huis. Met het gevoel van `Oost - west, thuis best?` Of is het toch op een of andere manier gaan kriebelen.

Een soort botsing tussen droom en werkelijkheid? Een andere kijk op de wereld gekregen of is het wel goed zo en vallen we weer moeiteloos terug in ons alledaagse wereldje vol routine. Tsja, je wereld, wat en wie is dat eigenlijk? De straat, de school, het werk, de krant, TV en radio, de reclame of de sociale media? Keuzen genoeg, want er kwam nog al wat voorbij deze zomer. Het is maar wat je wilt horen en zien.

Wat te denken van Hong Kong waar de inwoners proberen tot het uiterste gaan om te voorkomen dat ze door het communistische China van hun democratisch bestel worden beroofd en individuele vrijheden worden ontnomen. Hun wereld wordt volledig op zijn kop gezet.

Wat te denken van de populistische maar tegelijk zo elitaire nieuwe Britse premier Boris Johnson die met een pennenstreek denkt de parlementaire democratie in het Verenigd Koninkrijk te kunnen schofferen en hun werk onmogelijk te maken. De parlementaire democratie is toch juist bedoeld om met elkaar te praten om te voorkomen dat men met elkaar gaat vechten. Terug in de tijd, de wereld op zijn kop.

Wat te denken van de niet te bevatten negatieve spaarrente op gespaard kapitaal. Ineens een straf op sparen na jaren de burger voorgehouden te hebben zuinig te zijn en geen te grote schulden te maken. Niemand begrijpt het en de onzekerheid is groot. Dus lenen maar, want dat is meer rendabel dan sparen. Geleend geld moet toch afbetaald worden? Niet meer over praten, wie dan leeft dan zorgt. De bankenwereld ook al op zijn kop gezet.

Wat te denken van het rapport "De achterkant van Amsterdam" waarin wordt aangetoond dat politie en openbaar bestuur van Amsterdam geen greep meer hebben op de drugs gerelateerde criminaliteit die de samenleving ernstig ondermijnt, ontwricht. Dit vooral door de moeilijk te traceren vermenging van criminele onderwereld met de criminele bovenwereld. De criminelen de baas en de stadsbestuurders de gefrustreerde verliezers. De wereld op zijn kop.

Tegelijkertijd, 20 steden die meedoen aan het project legaliseren van het roken van wiet en dergelijke. Om de criminelen de wind uit de zeilen te nemen. De overheid als concurrerende marktpartij, vergeet het maar. Ervaringen elders, zoals in Canada, bewijzen dat ook. Bovendien, niet te geloven hoe tegenstrijdig. De overheid die het roken van het legale product tabak wil ontmoedigen (liefst verbieden), en tegelijkertijd het roken van illegale wiet en dergelijke wil stimuleren en faciliteren. Het roken van illegale wiet houdt zo het roken van tabak in stand. Wat illegaal is wordt gelegaliseerd en wat legaal is wordt naar de illegaliteit verbannen. Het abnormale verdringt het normale en wordt zo het nieuwe normaal. De wereld op zijn kop! Welkom terug in Nederland.