Groei & Bloei-presentatie in De Klister

Lisse n "Mij spreke de bloeme een tale. Mij is het kruid beleefd." Deze twee regels van een gedicht van Guido Gezelle zullen het leidend motief zijn van deze presentatie over bloemen, het landschap en fotografie door Groei & Bloei.

Aanwezigen 'wandelen' op hun gemak door West-Nederland. Het landschap en de begroeiing vragen om aandacht. Die zullen zij krijgen. Wandelend door het jaar heen, kom je vele bloemen tegen. De een schreeuwt om aandacht en de ander loop je zomaar voorbij. Deze keer niet, wij bekijken ze zoveel mogelijk. Er is in het Groene Hart en de duinstreek veel te vinden. De duinen bij Schoorl krijgen een bezoekje, maar ook de duinen bij Voorne. De Amsterdamse Waterleidingduinen, Meijendel en nog andere duingebieden worden bezocht. Verder is een bezoek aan Tiengemeten zeker nooit weg. Wat dacht u van bloeiende krentenboompjes bij Hilversum? De omgeving van Driebruggen of die van Lage Vuursche worden bekeken. Zo krijgt ook het Groene Hart voldoende aandacht om ervan te kunnen genieten. Kortom, een avond voor liefhebbers van bloemen, het landschap, de fotografie, maar vooral van Nederland. De presentatie vindt plaats op donderdag 19 september in De Klister (Heereweg 105). Aanvang : 20.00 uur. Leden van Groei & Bloei kunnen gratis naar binnen, niet-leden betalen 2,50 euro.


Bollenkraamhouders willen snel duidelijkheid

LISSE n De houders van de bloembollenkramen willen duidelijkheid van de gemeente over de positie van de kramen in het nieuwe seizoen. Kraamhouder Ruud van Kesteren had hierover al eens ingesproken in een commissievergadering en heeft inmiddels aan wethouder Kees van der Zwet een mail gestuurd met het verzoek op tijd met duidelijkheid te komen.

Door Arie in 't Veld

Van Kesteren zegt in de mail begrepen te hebben dat er nog geen duidelijkheid is over de eventuele overgang van het eigendom/beheer van de parkeerplaats aan de Westelijke Randweg (de bloembollenboulevard) naar de gemeente Lisse. "Deze onduidelijkheid zou vertraging (of verandering) in de besluitvorming over de standplaatsen met zich kunnen meebrengen die voor mij schade kan veroorzaken. Dit omdat nu eenmaal tijdig bollen ingekocht moeten worden om die ter plaatse te kunnen verkopen. Afgelopen najaar heb ik tijdens 'burger aan het woord' aangegeven dat als de gemeente Lisse eigenaar zou worden van de parkeerplaats aan de Westelijke Randweg en als voorwaarde zou mogen stellen om te stoppen met de droogverkoop van voorjaarsbloeiers, wij dat zullen hebben te respecteren. Belangrijk daarbij is als dat aan de orde zou zijn, we dan wel alternatieve producten willen voeren waar ook tijdig bollen voor moeten worden ingekocht. Het is dus zaak dat wij tijdig rekening kunnen houden met eventuele veranderingen."

Ontheffing krijgen

Van Kesteren zegt ook dat het belangrijk is een ontheffing te kunnen krijgen voor meerdere jaren in verband met de ontwikkelkosten van alternatieve producten. "Maar het is voor ons nu vooral van belang om snel duidelijkheid te krijgen, om niet gedupeerd te worden door maandenlange onderhandelingen tussen ambtenaren van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Lisse en eventuele wijzigingen ten opzichte van het verleden."

De bal ligt nu bij wethouder Van der Zwet om op de brief te antwoorden.