Lisse moet flink bezuinigen

Lisse n De gemeente Lisse heeft een structureel begrotingstekort van 2,25 miljoen euro. Dat meldt het college, nadat zij deze zomer de belangrijkste oorzaken uitzocht. Deze week liet zij de raad weten dat verstrekkende bezuinigingskeuzes nodig zijn. Het college gaat dit najaar met de raad verder in gesprek over mogelijke oplossingen.

Het zogenoemde meerjarenbegrotingstekort is volgens het college een optelsom van landelijke ontwikkelingen en het opdrogen van de financiƫle reserves. Wethouder van der Zwet: "We ontkomen niet aan flinke keuzes in onze uitgaven. Dat is geen gemakkelijke opgave. Nu we de precieze oorzaak weten, kunnen we samen met de raad gericht op zoek naar oplossingen. Voor de toekomst is het belangrijk dat we toewerken naar een verder structureel sluitend huishoudboekje."
Lisse ontvangt onvoldoende geld voor de jeugdhulptaken die zij erbij kreeg van het Rijk. De Rijksuitkeringen vallen lager uit dan toegezegd. Ook komt het Rijk met een 'precario-stop'. Gemeenten mogen vanaf 2022 geen precario meer heffen aan energiebedrijven. Daarnaast mag geen rekening meer gehouden worden met ontvangsten uit het btw-compensatiefonds.

Tot aan de jaren negentig zat Lisse ruim bij kas. Dat kwam door extra inkomsten uit eigen grondexploitatie (met name Poelpolder), uit kabelgelden (Casema) en de verkoop van Nuon-aandelen. Lisse stopte die weliswaar in de reserves, maar gebruikte het geld voor de realisatie van nieuwe schoolvoorzieningen, sport- en cultuuraccomodaties, zoals De Waterkanten en Floralis. Voor de vervangingswerkzaamheden die nu nodig zijn, was het destijds de gewoonte geen geld opzij te zetten. Landelijke regels bepalen nu dat je die lasten in de begroting moet opnemen, mede doordat de reserves onder druk staan. Van der Zwet: "We gaan nu samen met de raad bespreken wat dit allemaal voor onze plannen en werk in uitvoering betekent."