De deelnemers zijn trots op hun dichtbundel. | Foto: Esther Akerboom
De deelnemers zijn trots op hun dichtbundel. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Bijzondere dichtbundel bij Taalcafé Bollenstreek

Lisse n Elke maandagmiddag wordt in de Lissese bibliotheek het Taalcafé gehouden, een gezellige bijeenkomst voor mensen die Nederlands willen leren. Vorige week maandag kregen de bezoekers en hun taalcoaches in het kader van de week van de alfabetisering een dichtbundel uitgereikt. Hierin staan gedichten van deelnemers aan Taalcafé's uit de gehele Bollenstreek.

Door Esther Akerboom

Taalcafé Lisse was de eerste in het rijtje waar de deelnemers en hun coaches feestelijk werden onthaald met koffie en gebak. "Er is een hele variatie aan deelnemers", vertelt Mart van der Vlugt, vrijwilliger bij het Taalcafé. "Er komen mensen die maar een heel klein beetje Nederlands kunnen spreken en schrijven en mensen die het al goed kunnen. Met onze vaste groep vrijwilligers proberen we hen wegwijs te maken in de Nederlandse taal en we hebben daar veel plezier in. Begin dit jaar werd het idee van een gedichtenbundel geboren. Best een uitdaging, want de deelnemers hebben heel verschillende niveaus. Maar het is gelukt."

Zij maakten eenvoudige en ingewikkelde gedichten die gebundeld werden in het boek 'Durf te dromen'. Er staan korte en lange gedichten in, haiku's en elfjes, over heimwee naar het thuisland of een familielid dat daar nog woont, maar ook over hoe gezellig het hier in de Bollenstreek is. Op een beteuterde dame na, die door een fout alleen het laatste stukje van haar gedicht gedrukt zag staan, waren de ontvangers trots op hun eigen boek. De bundels worden ook verkocht tijdens het boekenbal op 27 september in Huis ter Duin, georganiseerd door het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en de activiteiten van Het Taalhuis, waar de opbrengst voor is bestemd.

Wie het leuk lijkt om als taalcoach aan de slag te gaan, kan zich opgeven bij het taalspreekuur op maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur in de bieb aan de Koninginneweg 79A. Je wordt gekoppeld aan iemand met een taalachterstand en een half jaar lang is er elke week een ontmoeting om op een informele manier Nederlands te oefenen. Dat kan bij deze persoon thuis, in de bieb of ergens anders.