Afbeelding
Foto:

Brugklassers Fioretti in touw voor Adamas

REGIO n De brugklasleerlingen van het Fioretti College in Lisse en Hillegom gaan zich vrijdag 4 oktober door middel van sport en spel inzetten voor het Adamas Inloophuis tijdens de Franciscusdag.

Het Adamas Inloophuis is gevestigd in Nieuw-Vennep en biedt mensen met kanker en hun naasten ondersteuning in de vorm van psycho-oncologische begeleiding, lotgenotencontact, creatieve therapieƫn en informatievoorziening.

De brugklasleerlingen gaan met hun klas de strijd aan tegen andere klassen voor de meeste stickers. Iedere sticker staat voor een bepaald gesponsord bedrag, dus hoe meer stickers, hoe meer geld voor het Adamas Inloophuis. Vanaf maandag 23 september zullen de leerlingen op zoek gaan naar sponsors en gaan ze de deuren langs.

Na afloop van de Franciscusdag gaan de mentoren aan de slag met het tellen van het opgehaalde geld, hopelijk met een mooi eindbedrag als resultaat. Als dank voor hun inzet is er 's avonds een speciaal feest voor alle brugklasleerlingen van het Fioretti College met als hoogtepunt de uitreiking van de cheque.


Burgemeesters op de bres voor korte banen

LISSE n De gemeentebesturen van 27 plaatsen waar, veelal jaarlijks, kortebaandraverijen worden georganiseerd maken zich samen sterk voor reparatie van de gevolgen van nieuwe wetgeving rond de Kansspelbelasting vanaf 2021.

Dat hebben de burgemeesters van deze gemeenten besloten tijdens een bijeenkomst op initiatief van burgemeester Lies Spruit van Lisse. Hun kritiek richt zich niet op de wet zelf, maar op het neveneffect waarbij de belastingdienst zich bijna de helft toeƫigent van wat nu als afdracht aan de lokale vrijwilligersorganisaties wordt gegund. Voor de organiserende verenigingen en stichtingen zijn de inkomsten uit de totalisator een levensvoorwaarde. Ze opereren zonder subsidies en houden zelf de broek op. Waar het wedden het populairst is, komen de klappen straks het hardst aan. De kortebaandraverijen zijn een immaterieel cultureel erfgoed met een eeuwenoude historie. De gemeenten trekken samen op richting Tweede Kamer en de verantwoordelijke ministeries.