Wethouder Kees van der Zwet. | Foto: Arie in 't Veld
Wethouder Kees van der Zwet. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

Nog geen beslissingen over het dekken van grote tekorten Lisse

LISSE n In de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiƫn gaf wethouder Kees van der Zwet woensdagavond een toelichting op het begrotingstekort van de gemeente Lisse.

Tekst & archieffoto: Arie in 't Veld

"De vraag is wat we moeten doen om een goede meerjarenbegroting te krijgen. De eerste jaren zijn zorgwekkend, daarna valt het wel weer mee. We zijn geconfronteerd met nu eerst een analyse van de omvang en later de oplossingsgedachte. Waar komt dit alles vandaan?" Het tekort komt onder meer volgens de wethouder doordat de gemeente geen rekening meer mag houden met een herverdeling binnen de rijksuitkering uit het zogenoemde BTW-compensatiefonds. "Verder hebben we de leges met zes ton af moeten ramen. Wat betreft het sociaal domein is het duidelijk dat de gemeenten minder geld van het rijk krijgen, maar wel meer taken. Ofwel een tekort van 480.000 euro. Ook de precariobelasting bij nutsbedrijven vervalt in 2022 en dit alles bij elkaar levert een tekort op van 2,4 miljoen. Daarin is het tekort van de afvalinzameling nog niet meegenomen."

Lisse maakt op dit moment gebruik van haar reserves, maar die zijn eindig, weet ook Van der Zwet. "Wij zijn nu uitgegaan van de kadernota, waarbij rekening is gehouden van kostendekkendheid van het afval. Het afvalbeleid wordt in het najaar geƫvalueerd waarbij ook die kostendekkendheid aan de orde komt."

De vraag is of er taken zijn waarmee de gemeente kan stoppen. "Vervolgens zijn er ook incidentele taken met een min of meer structureel karakter en nieuwe wettelijke taken waarvoor we nog besluiten moeten nemen. We willen voorkomen dat we aan het einde van de rit taken moeten voortzetten en het geld daar niet meer voor hebben. Dit alles leidt tot een op te lossen begrotingstekort van 2,25 miljoen euro, los van het kostendekkend maken van het afval", aldus de wethouder.

John de Bruin constateerde dat de nog te evalueren post afval tegenvallers bevat wegens de verbrandingskosten, maar dat daarin ook nog positieve aspecten kunnen zitten vanwege de goede afvalscheiding. Ook constateerde hij dat in meerdere voorgaande jaren forse tekorten op de begroting werden verwacht, die achteraf fors meevielen. "Dit moeten we niet weer tegenkomen als we gaan bezuinigen. Er moet beter begroot worden."

'Er moet beter begroot worden'

Anderen in de commissie waren van mening dat niet alleen naar het Rijk moet worden gewezen als het gaat om tegenvallende inkomsten, immers vanwege het hoge voorzieningenniveau zijn de uitgaven soms ook uit de hand gelopen. Ook werd vanuit de commissie te berde gebracht dat er nu nog geen oplossingen zijn, maar wel vanuit voorzichtigheid met alle lasten rekening is gehouden. Over mogelijke oplossingen voor het tekort krijgt men elkaar nog te spreken.