De hoek Ruishornlaan - Gerard Doustraat zou een goede locatie voor een Knarrenhof kunnen zijn. | Foto: Arie in 't Veld
De hoek Ruishornlaan - Gerard Doustraat zou een goede locatie voor een Knarrenhof kunnen zijn. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

PvdA: 'Knarrenhof past naadloos in Lisse'

LISSE n De term Knarrenhof lijkt wat denigrerend, maar is geenszins zo bedoeld en landelijk al zeer in zwang. Ook in Lisse zijn er plannen voor: de PvdA-fractie diende hierover een initiatiefvoorstel in dat komende woensdag in de raadsvergadering wordt behandeld.

Door Arie in 't Veld

Een Knarrenhof is een aantal woningen bij elkaar waar zelfstandig wonende ouderen veilig wonen en elkaar af en toe helpen als het nodig is. Ze vormen een vrijblijvende gemeenschap waar men van elkaars kennis en kunde kan profiteren. Daarnaast kan men gezamenlijk zorg inkopen of huishoudelijke hulp. De bewoners hebben aandacht voor elkaar, kijken naar elkaar om, maar houden hun privacy. Deze woonvorm vermindert de eenzaamheid onder senioren en de bewoners beslissen samen wat wel en niet in gezamenlijkheid gebeurt.

Guus Mesman zegt dat het een van de speerpunten was in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Het lijkt nu uitgevoerd te kunnen worden, omdat van vele zijden enthousiast op het plan is gereageerd. "We zijn een paar maanden met dit onderwerp bezig geweest, hetgeen nu uitmondt in een raadsinitiatief, waarbij de gemeenteraad zich hierover kan uitspreken. We gaan uit van ongeveer 20 wooneenheden en woningcorporatie Stek staat achter het initiatief. Dat geldt ook voor de financiƫle aspecten en subsidiemogelijkheden voor het realiseren van eigentijdse woonvormen voor senioren vanuit de rijksoverheid. Stek heeft toegezegd zich in te zetten om gezamenlijk een Knarrenhof te realiseren. Dit bevordert ook de doorstroming op de woningmarkt."

De initiatiefnemers gaan uit van zowel (sociale) huur- als koopwoningen en hebben diverse plaatsen daarvoor op het oog. Denk aan de voormalige Rembrandtschool, de hoek Ruishornlaan/Gerard Doustraat in het Mondriaan park en misschien ook nog het pand waar nu het museum nog is gevestigd. Loes Dockheer, secretaris van de PvdA Lisse, zegt dat de plek uiteraard nog niet zeker is en er eerst ook brede steun voor het voorstel moet komen. "Wat dat laatste betreft hebben we goede hoop, want het onderwerp is al door diverse fracties goed ontvangen. Ook is positief dat al veertien mensen van hun belangstelling blijk hebben gegeven om in zo'n hofje te wonen. Het is belangrijk dat men zo dicht mogelijk bij de voorzieningen komt te wonen. In de toekomstvisie Lisse 2030 staat als kernwaarde: We zorgen voor elkaar en voor de toekomst. En onder Wonen staat verder dat er gekeken moet worden naar nieuwe woonvormen. Een Knarrenhof past hier naadloos in."

Knarrenhof Lisse gaat na de goedkeuring door de gemeenteraad samen met de ketenpartners (Stek, Stichting Knarrenhof en gemeente) een informatiebijeenkomst en excursies naar knarrenhoven in andere gemeenten organiseren. Ook onderzoekt men gezamenlijk mogelijke locaties in Lisse en wil men een plan van aanpak ontwikkelen. Tot slot wil men een toelatingsbeleid opstellen in samenwerking met toekomstige bewoners (eigenaren en Stek als verhuurder).